Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 13 dec 2018

OnePlus CEO legt toekomst en verschillen OnePlus 7 en 5G uit

Vrijwel elk grote smartphonemerk pakt de opkomst van 5G gretig aan als marketingmateriaal. Sinds de afgelopen Qualcomm Snapdragon Tech Summit is OnePlus CEO Pete Lau een uitvoerige mediaronde aan het doen om de 5G-plannen van zijn merk actief te promoten.

OnePlus zet 5G plannen uiteen

Dat loopt lang niet altijd even soepel, vooral door vertalingsfoutjes vanuit het Chinees. Maar goed, het doel van OnePlus is duidelijk: het bedrijf wil koploper zijn op het gebied van 5G in Europa. Dat komt neer op als eerste een 5G-compatibele smartphone uitbrengen.

Tegenover CNET heeft Lau nog eens zijn plannen duidelijk uiteen gezet. Oké, daar gaan we: de OnePlus 5G smartphone staat totaal los van de huidige serie aan OnePlus toestellen. De componenten die benodigd zijn voor 5G-modems zijn een stuk dikker dan wat je gewend bent van huidige toestellen.

Pete Lau benadrukt dat het bedrijf zijn best doet om de 5G smartphone een modern design te geven, maar dat daarin wel enkele hordes overwonnen moeten worden.

OnePlus CEO Pete Lau
OnePlus CEO Pete Lau

Netwerk

Bovendien moeten de netwerken wel op een bepaald niveau zijn. Het bouwen van compatibele smartphones is leuk, maar dan moet er wel een netwerk zijn waardoor je 5G smartphone bereik heeft.

In Engeland werkt OnePlus daarvoor samen met de Britse provider EE. Het EE 5G-netwerk wordt begin volgend jaar gelanceerd in zes grote steden, later in 2019 volgen nog steeds 10 steden. Die maken gebruik van een spectrum onder het 6GHz-niveau.

Dat mag je snel weer vergeten, maar het effect daarvan is dat de signalen verder reiken, de bandbreedte adequaat blijft en de consumentenhardware niet extreem aangepast hoeft te worden.

De verbindende factor in die hardware, je smartphone dus, wordt de Snapdragon 855 in combinatie met het Snapdragon X50 modem. Oftewel, de apparatuur die een stuk lomper is dan de huidige chips en modems. Pas over enkele jaren zal die hardware op een vergelijkbaar niveau zitten als het om vormfactor gaat.

Duurder experiment

OnePlus wil zijn 5G smartphone nog in of voor mei lanceren. Het toestel gaat wellicht tot wel 300 dollar duurder worden dan de OnePlus 6T. Vergis je echter niet: dit is geen toestel dat elke consument gaat gebruiken. Dit is vooral een experiment en een verkenning van technologie die de markt voorgoed gaat veranderen.

Op de korte termijn zal het dus ook voor OnePlus weinig opleveren, waarvan Pete Lau zich maar al te goed bewust is: “Het 5G product zal naar verwachting geen gigantische verkoopaantallen opleveren. Dit is pas het begin, de eerste fase. Maar in 2020 kan de situatie er al heel anders uit zien.”

CNET

Reageer op artikel:
OnePlus CEO legt toekomst en verschillen OnePlus 7 en 5G uit
Sluiten