Ilona Braam
Ilona Braam Tech 11 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Met deze vijf Chrome extensies haal je meer uit je browser

Hoewel er verschillende browsers zijn om je dagelijkse dosis internet binnen te halen, zou Google Chrome door tweederde van de gebruikers als standaard browser worden gebruikt. De meeste mensen weten echter niet dat er veel meer uit Chrome te halen valt, dan dat ze doen. Deze vijf Chrome extensies zorgen er bijvoorbeeld voor dat je leven een stuk makkelijker en productiever wordt.

Backspace is voor terug

Wie al wat langer Chrome als browser gebruikt, weet dat je vroeger gewoon de backspace toets kon gebruiken op je keyboard om naar de vorige pagina te gaan. Een ontzettend handige functie voor de knop, alleen hij wordt natuurlijk ook gebruikt om tekst uit te vegen. En dat is waar het bij sommige mensen wel eens mis ging. In plaats van een verkeerd gespeld woord uit te vegen uit bijvoorbeeld een mailtje, ging de browser terug naar de vorige pagina en waren ze al hun typwerk weer kwijt. In 2016 besloot Google deze arme mensen te helpen en vanaf juli kunnen we de backspace knop niet meer gebruiken om naar een vorige pagina te gaan. Fijn voor de mensen die daar last van hadden, maar minder leuk voor al die mensen die wel beste maatjes met de backspace knop waren. Gelukkig bedacht Google dat niet iedereen even onhandig is en kwam het bedrijf met de extensie: Go Back With Backspace. Hiermee kun je gewoon weer lekker met de backspace knop aan de slag, zoals het ooit was.

Go Back With Backspace Chrome extensies

Ook websites hebben een verleden

Soms wil je misschien niet een pagina terug, maar wil je terug in de tijd gaan. Bijvoorbeeld om te zien hoe een website er vroeger uitzag of wanneer je doorgelinkt wordt naar een error pagina, waar vroeger wel iets heeft gestaan. Met de extensie Wayback Machine kun je naar het verleden van websites kijken en kom je er op deze manier nog achter wat er ooit heeft gestaan. Zo kun je bepaalde informatie bijvoorbeeld nog achterhalen, die anders verloren zou gaan. Hoewel je niet naar het verleden van alle websites kunt kijken, is het wel mogelijk om zelf pagina’s die je bezoekt aan de database toe te voegen.

Wayback Machine

Een betere geschiedenis

Behalve Wayback Machine zijn er meer Chrome extensies die je helpen met het verleden. Met Better History duik je ook weer het verleden in, maar jouw verleden met de websites die je allemaal hebt bezocht. Uiteraard heeft Chrome al een ingebouwde geschiedenis feature, maar met Better History wordt deze (je raadt het al) beter. De verticale tijdlijn krijgt er een horizontale kalender bij, zodat je makkelijk naar een bepaalde datum kunt springen. Verder kun je ook uitgebreider zoeken in je geschiedenis, als je bijvoorbeeld niet weet op welke dat je moet zijn.

Better History

Wat denkt Facebook??

Facebook denkt ontzettend veel te weten aan de hand van waar je allemaal mee bezig bent op je computer of smartphone. Als je veel op auto websites hangt, zal Facebook ervan uit gaan dat je van auto’s houdt. Maar als je bijvoorbeeld Jigsaw googled, zou het kunnen je nu opeens van puzzels houdt terwijl je benieuwd was naar de laatste Saw films. Als je wilt weten wat Faceboek precies denkt dat je leuk vindt en wilt checken of dit wel klopt of je erover wilt verontwaardigen, kun je de What Facebook Thinks You Like extensie gebruiken. Je kunt zelfs aangeven in hoeverre alles wel juist is.

What Facebook Thinks You Like

Slechte gewoontes

Hoewel er natuurlijk van alles op het internet te doen valt en Chrome extensies ervoor zorgen dat je nog meer online kunt doen, kunnen sommige Chrome extensies je ook helpen om toch wat minder online te zijn. Soms kun je namelijk net te ver gaan met tweets lezen, terwijl je eigenlijk aan je verslag moet werken of een eindelijk moet gaan koken. De extensie HabitLab helpt je om met je verslaving om  te gaan en treedt op als een soort sponsor. Je vertelt je virtuele sponsor met welke sites je telkens de mist in dreigt te gaan en HabitLab gaat in de gaten houden hoeveel tijd je op de sites spendeert. Vervolgens helpt de extensie om alles binnen de perken te houden door je bijvoorbeeld te laten zien hoeveel tijd je verspilt of je te laten wachten voordat je weer de site op mag. De diabolische 1Minute Assasin van HabitLab zorgt er zelfs voor dat de website na 60 seconden gewoonweg afgesloten wordt.

HabitLab Chrome extensie

Als je een groot fan bent van Google Chrome, zou het heel goed kunnen dat een Chromebook perfect bij je zou passen. Dat is een speciaal soort laptop, waarbij alles online gebeurt en om Chrome draait. Chromebooks gebruiken zelfs een besturingssysteem, genaamd Chrome OS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Met deze vijf Chrome extensies haal je meer uit je browser
Sluiten