Ons culinaire huishouden ziet er over 20 jaar zo uit

Alhoewel slimme mobiele apparaten, zoals smartphones, smartwatches, tablets en andere wearables ondertussen het gespreksonderwerp van de dag zijn, verandert alles om ons heen. Dankzij nieuwe technologieën. De auto-industrie, de sportwereld, maar ook ons huishouden. Wasmachines worden slim, ovens worden slim en zelfs de koelkasten anno twintigvijftien zitten met vernieuwde snufjes die jij met je smartphone kunt bedienen. Ook ons culinaire huishouden moet er dus aan geloven. Als we dan ook de ontwikkelingen mogen geloven koken we over twintig jaar totaal anders. Om alvast een voorproefje van aankomende keukenoplossingen te geven en op de feiten vooruit te lopen toonde Whirlpool ons onlangs in Berlijn de ‘Interactieve Keuken van de Toekomst 2.0’.

Iedere dag bijzonder maken

De kans is groot dat je Whirlpool kent, maar we willen het toch even kort introduceren. Whirlpool maakt bijvoorbeeld niet alleen maar wasmachines – iets wat wij tot kort geleden dachten. De Whirlpool Group bestaat uit vijf merken, Whirlpool (logisch), Bauknecht, KitchenAid, Hotpoint (niet in Nederland) en Indesit. Merken die de keukens van de wereldwijde huishoudens domineren. Ook hoogstaande koelkasten, ovens en andere kookapparatuur worden dus binnen de Whirlpool Group ontwikkeld. Met als doel: om iedere dag bijzonder te maken, met nieuwe emoties en ontdekkingen, zodat het gewone buitengewoon wordt. Mooie woorden, maar wat bedoelen ze nou met de ‘Interactieve Keuken van de Toekomst 2.0’?

Interactieve achterwand en kookplaat

De belangrijkste visie achter deze conceptuele keuken is dat de keuken zich automatisch aan iedere kooksituatie aanpast. De keuken beschikt over zowel een interactieve achterwand en – kookplaat die worden verbonden met de zogenoemde social media hub. Hierdoor wordt de kookomgeving verbonden met alle sociale netwerken, favoriete websites en recepten. Hierdoor worden boeken en andere additionele apparatuur zoals een tablet in één klap overbodig gemaakt en worden alle keukenapparatuur met de kookomgeving verbonden en gesynchroniseerd. Super handig zul je wellicht denken, maar wat houdt dit precies in?

Nooit meer een kookcrisis

Stel je wilt overheerlijke paprikasoep maken. Een recept die je ooit van je moeder hebt geleerd. Via je persoonlijke recepten uit de cloud op de interactieve achterwand haal je het recept erbij. ‘s Middags tijdens het werk heb je al doorgegeven aan je keuken dat je rond een uur of 19.00 uur met de soep begint dus daar is de keuken op ingesteld. Als jij om 18.45 uur thuiskomt begint de oven alvast automatisch met voorverwarmen, want over een kwartier wil je de paprika erin leggen. Via de koelkast had je al een bericht gekregen over de versheid van de paprika en dat zag er goed goed uit.

Nadat je een seintje van de oven hebt gekregen dat de paprika klaar is, staan de rest van de ingrediënten al te pruttelen. De kookplaat wist precies wanneer alles klaar moest zijn dus de paprika kan erbij. Via de social media heb je je vrienden uitgenodigd en heeft het systeem de juiste wijn voor je uitgezocht. Een van je vrienden heeft een seintje gekregen en neemt ‘m voor je mee. Toch heb je het idee dat je een belangrijke handeling in het recept bent vergeten. Via de interactieve achterwand die je uiteraard via touch en je stem kunt bedienen raadpleeg je de contactgegevens van je moeder en belt haar op. Ze wordt op de achterwand geprojecteerd en vertelt je de laatste stappen om de soep tot een succes te maken. Is de soep klaar? De keuken van de toekomst maakt nog even een prachtige foto en plaatst ‘m op Facebook. Zodat je uitgenodigde vrienden precies weten wat ze te wachten staan en je andere Facebookvrienden weten wat ze missen.

SmartCook met 6th Sense-technologie

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, alleen zien we deze keuken pas over pak ‘m beet twintig jaar. Daarnaast zijn alle nieuwe technologieën in de bloei van hun leven vaak nog flink aan de prijs dus tel daar nog maar tien jaar bij op voordat de meeste mensen zo’n slimme keuken omarmen. Gelukkig demonstreerde Whirlpool dan ook nieuwe technologieën die eind 2015 en 2016 op de markt komen. Zoals de SmartCook.

Inductiekoken is bezig met een opmars en wordt er steeds vaker voor een inductiekookplaat gekozen. Hier kun je namelijk net ietwat gecontroleerder mee koken. Whirlpool introduceert dan ook SmartCook, de nieuwe lijn inductiekookplaten boordevol vernuftigheden. Denk aan sensoren die de temperatuur controleren, unieke kookprogramma’s die je begeleiden bij het koken van heerlijke gerechten en flexibele kookzones. Met de flexibele kookzones kun je bijvoorbeeld zelf bepalen waar je de pan neerzet. De inductieplaat weet waar de pan staat en verwarmt alleen waar nodig is. Daarnaast is de SmartCook van de nieuwe 6th Sense-technologie voorzien waarmee automatisch de juiste temperatuur wordt ingesteld en past deze aan wanneer nodig.

6th Sense LIVE-technologie

Je begrijpt dat als wij lampen via onze smartphone kunnen bedienen, dit ook met een wasmachine, droger, koelkast en vaatwasser moet kunnen. Whirlpool ontwikkelde daarom de 6th Sense LIVE-technologie. Wij hebben er in Berlijn even mee gespeeld en moeten toegeven dat dit écht handig is. Vooral voor de wasmachine en de koelkast. De app is er zowel voor iOS en Android waarmee je waar je ook bent in staat bent het apparaat te besturen en allerlei programma’s in te stellen.

Voor de wasmachine klinkt dit logisch, voor de koelkast kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bier in de vriezer hebt gelegd om sneller koud te krijgen. Het systeem berekent voor je wanneer de juiste drinktemperatuur is behaald en geeft je een sein wanneer je de drank eruit moet halen. Want hoe vaak gebeurt het wel niet dat drank in de vriezer wordt vergeten?! Zie het als een betrouwbare hulp in huis. Ook kun je het speciale Activ0° compartiment activeren voor het bewaren van vers vlees en verse vis bij de ideale temperatuur van 0°.

Meer keukens van de toekomst zien?

Check hier de conceptuele keuken uit het jaar 2025 die de Ikea op de Milaan Design Week 2015 toonde.

Reageer op artikel:
Ons culinaire huishouden ziet er over 20 jaar zo uit
Sluiten