Jelle van Es
Jelle van Es Wetenschap 15 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Iemand ontslaan? Oefen alvast in een VR-omgeving

Het is verdomd lastig om als werkgever iemand te ontslaan of te vertellen dat het contract niet verlengd wordt. Zeker wanneer je je in een groter bedrijf bevindt, is die keuze vaak niet aan jou. En zelfs als iemand er een potje van maakt en dat het voor iedereen duidelijk is dat die persoon moet vertrekken, heb je nog altijd het schuldgevoel van hoe die persoon terecht gaat komen. ‘Gelukkig’ kun je nu in een VR-omgeving alvast oefenen met het ontslaan van Barry Thompson.

Ontsla een werknemer in een VR-omgeving

De techniek is gemaakt door het bedrijf Talespin, dat kantoren heeft in de Verenigde Staten en hier in ons eigen Utrecht. Zij maken programma’s voor een VR-omgeving, waar het ontslaan van Barry onderdeel is van hun Virtual Human Technology-programma. Voor deze demo maken zij gebruik van de mogelijkheden om spraak te herkennen, gebruiken ze AI en natural language processing om dat te verwerken en uiteindelijk Barry te laten reageren. Barry lijkt daarbij met zijn leeftijd iemand te zijn die al lang bij het bedrijf rondloopt, wat het ontslaan nog wat lastiger maakt.

Afhankelijk van hoe jij het vervelende nieuws brengt, zal hij reageren. Het kan zijn dat hij heel erg agressief wordt en begint te schreeuwen. Maar het kan ook zijn dat hij in tranen uitbreekt en je een gebroken ziel voor je hebt zitten. Uiteindelijk moet het programma jou leren om het slechte nieuws op een goede manier te brengen. Lukt dat, dan zal Barry zijn ontslag accepteren, ondanks er niet blij mee te zijn.

Vervanging van het traditionele rollenspel

De techniek van het ontslaan van iemand in een VR-omgeving wordt al in een aantal Amerikaanse bedrijven in gezet en zou een vervanging kunnen gaan worden van een rollenspel. Het klinkt wat cru om hier op te gaan oefenen, maar wanneer het je lukt om een slecht nieuws gesprek op een betere manier te brengen, dan wordt iedereen daar uiteindelijk beter van. Wil je meer lezen over VR? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Iemand ontslaan? Oefen alvast in een VR-omgeving
Sluiten