Last van oorsuizen of een piep in je oren? Er is een behandeling op komst

Wanneer je te lang naar te harde muziek luistert, of dat nou via je hoofdtelefoon is of doordat je in een lawaaierige kroeg staat, bestaat de kans dat je gehoorbeschadiging oploopt. Sommige mensen die hier last van hebben horen een permanente piep of oorsuizen. De wetenschap werkt aan een innovatieve manier om dat irritante geluid weg te nemen.

Een behandeling tegen oorsuizen

De klacht waarbij mensen aangeven fluiten, zoemen, brommen, een piep of een ander geluid te ‘horen’, zonder dat dit daadwerkelijk aanwezig is, heet tinnitus. Daar heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar oorsuizen is een meer voorkomende benaming voor deze klacht. Ongeveer dertig procent van de mensen in Nederland heeft last van oorsuizen. Dit kan even voorkomen, maar het kan ook permanent zijn.

Op dit moment is er nog geen behandeling tegen tinnitus. Toch hoeven mensen die hier last van hebben wellicht niet hun hele leven een piep of suizen te blijven horen, dankzij een apparaatje dat is ontwikkeld door de University of Michigan in de VS.

Een apparaatje dat je hersenen voor de gek houdt

Het apparaatje dat is ontwikkeld door onderzoekers aan de universiteit behandelt oorsuizen door sterke en zwakke geluidsgolven naar je zenuwstesel stuurt. Deze geluidsgolven misleiden de beschadigde zenuwen in de regio van je hersenstam, waardoor ze weer gaan werken zoals het hoort.

Het team van onderzoekers heeft het kleine apparaatje eerst op cavia’s getest. Daarna werd het op twintig mensen gestest die last hebben van oorsuizen. Zij gebruikten hem iedere dag dertig minuten, en dat vier weken lang. De ene helft van de proefpersonen gebruikte een apparaatje dat de elektrische geluidsgolven uitstraalde, en de andere helpt van de proefpersonen kreeg een apparaatje waar alleen bepaalde tonen uitkwamen.

oorsuizen

Uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat de testgroep die de elektrische geluidsgolven ontving, beduidend minder last had van tinnitus. Bij sommige proefpersonen verdween de tinnitus zelfs volledig. Heb jij last van oorsuizen of een constante piep in je oren? Dan is het wellicht een goed idee eens langs een hoorspecialist te gaan. Dat kan nooit kwaad! En let natuurlijk op dat je je hoofdtelefoon niet te hard zet. Daar zijn je buren niet blij mee, maar je eigen oren ook niet.

Reageer op artikel:
Last van oorsuizen of een piep in je oren? Er is een behandeling op komst
Sluiten