Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 18 apr 2018

Hoe het grauwe Oostende de street-art hoofdstad van Europa wordt

Als je door België rijdt is alles grijs en grauw. Op één kleurrijke oase na: Oostende. Want daar wordt sinds 2016 The Crystal Ship georganiseerd, een street-art festival waarvoor kunstenaars van over de hele wereld worden uitgenodigd om Oostende op te fleuren. Het duurt niet lang meer voordat Oostende de straat-art hoofdstad van Europa is.

The Crystal Ship 2018 in Oostende

Begin april vond de derde editie plaats in Oostende en werden er weer dertien levensgrote muurschilderingen gemaakt, waarmee het totaal nu op vijftig zogeheten murals staat. Naast de grote muurschilderingen, zit Oostende inmiddels ook vol met subtiele en verstopte street-art, minstens even geniaal als het grote werk.

Commandos 2 HD Remaster

Meer foto’s van de bovenstaande fotograaf check je hier

Waar veel mensen en stadsbesturen een beetje angstig zijn voor street-art, vaak onterecht graffiti genoemd, staat zowel de bevolking als het stadsbestuur van Oostende open voor de moderne kunstinvloeden in de stad. Meer dan tweehonderd bewoners hebben hun gevels al beschikbaar gesteld voor street-art.

“Het doel van The Crystal Ship is om kunst dichter bij mensen te brengen. Kunstenaars doen hun ding in het centrum van de stad, op plaatsen waar mensen wonen en werken. De eerste twee edities van The Crystal Ship hebben bewezen dat de kunst in Oostende toegankelijk is”, aldus de trotse burgemeester Johan Vande Lanotte.

‘Het street-art festival moet kunst naar de mensen brengen’

De curator van The Crystal Ship, Bjørn Van Poucke, is ook blij met de Belgische kuststad. “Nergens anders in Europa zijn zo veel kunstenaars in dit genre samengebracht voor een joint Arts Festival. Met The Crystal Ship willen we kunst naar de mensen brengen. In twee jaar tijd maakten we meer dan veertig indrukwekkende muurschilderingen, installaties en meer dan tweehonderd kleinere interventies. Midden in het centrum van de stad, de plek waar mensen leven en werken. Dat is uniek.”

Hieronder een compilatie van de nieuwe street-art in Oostende, met daarboven de naam van de maker(s). De foto’s zijn gemaakt door Henrik Haven afkomstig van de website van The Crystal Ship, waar je meer informatie vindt over de betreffende kunstenaars.

Dourone

Chiara Daneels

Guido van Helten

Colectivo Licuado

Persona 5 Royal

Oak Oak

Sniper- Ghost Warrior Contracts

Jaune

Johannes Verschaeve

Wasp Elder

Icy & Sot

A Squid Called Sebastian

Reageer op artikel:
Hoe het grauwe Oostende de street-art hoofdstad van Europa wordt
Sluiten