Daniel Koster
Daniel Koster 11 jan 2016

Op deze manier snijd jij je pizza in precies gelijke stukken

Het is een probleem waar we allemaal tegenaan zijn gelopen: het snijden van je pizza in gelijke stukken. En dan niet ongeveer gelijke stukken, maar precies gelijke stukken. Nu zijn wij een manier tegen het lijf gelopen waarbij je dit voor elkaar krijgt. Graag gedaan!

Je pizza in gelijke stukken snijden

Wanneer jij zelf pizza hebt gemaakt (of ‘m simpelweg uit de diepvries hebt gepakt en in de oven hebt gedaan) is het uiteraard tijd om ‘m op te peuzelen. Maar voordat je dit kunt doen moet je de pizza eerst snijden. En dit is natuurlijk een ingewikkeld proces dat bijna chirurgisch is te noemen. Wanneer jij na veel pijn en moeite je pizza hebt gesneden en klaar bent om ‘m te verorberen loop je vrijwel altijd tegen hetzelfde probleem aan; de pizzastukken zijn niet bepaald gelijk gesneden. Dit doen pijn aan het oog voor de perfectionist en als je ‘m wilt delen kan dit tot flinke ruzies leiden. Nu is er dé oplossing!

Dé oplossing

De oplossing is er in de vorm van monohedral disk tiling. Dit werkt als volgt. Je snijdt de pizza eerst in zes stukken, maar je doet dit in een aparte vorm. Zo krijgt je pizza een stervormig uiterlijk. Door deze zes stukken dan nog eens doormidden te snijden krijg je twaalf stukken die precies gelijk zijn aan elkaar. Heb je behoefte aan nog meer stukken? Je kunt deze techniek, zoals je hierbeneden ziet, doortrekken zodat je achttien, 24 of zelfs 36 gelijke stukken krijgt.

Oplossing met een knipoog

Oké, de oplossing is met een knipoog bedoeld, maar dat maakt ‘m niet minder briljant. We hebben allemaal wel eens een pizza gesneden waarbij diegene met pech de laatste, kleinste, misvormde pizzapunt in zijn handen krijgt gedrukt. En waar deze techniek dan een (over)complexe manier is om dit op te lossen, zijn we in ieder geval blij dat er aandacht is voor dit belangrijke probleem. Om je een wat serieuzere manier te bieden om je pizza gemakkelijk in stukken te snijden knippen bieden we je deze pizza-schaar, een elegante oplossing om je pizza in eetbare stukken te onderverdelen!

Reageer op artikel:
Op deze manier snijd jij je pizza in precies gelijke stukken
Sluiten