Op naar Slovenië: klein hotel laat je gewichtloos slapen als een astronaut

Heb jij altijd al eens willen slapen zoals iemand in een ruimtestation? Niet gehinderd door de zwaartekracht? In het Sloveense Cultureel Centrum voor Europese Ruimtevaart Technologie (KSEVT) kan het! In dit museum/studiecentrum, kun je bíjna zo slapen als een ruimtevaarder. Je wordt ingesnoerd in een soort harnas, en dankzij een netwerk van touwen en katrollen ervaar je geen zwaartekracht.

Een echte astronaut snoert zich trouwens in voor hij gaat slapen… Zwevend pitten is éven leuk, totdat je overal je ei tegen stoot!

Dat gezegd hebbende, lijkt het ons wel tof om op deze wijze een keer gewichtloos te slapen. We vragen ons wel af wat er gebeurt als je midden in de nacht even naar het toilet moet. Het lijkt er niet op dat je gemakkelijk uit zo’n constructie komt!

Het KSEVT is gebouwd in een klein dorpje, genaamd Vitanje. Hier werd ook de ruimtevaartpionier Herman Potocnik geboren; die als één van de eersten nadacht over het bouwen van ruimtestations. Het instituut houdt zich niet zozeer bezig met de (harde) wetenschappelijke aspecten van de ruimtevaart, maar juist met het menselijke element. Wat doet het met een mens als hij lange tijd in de ruimte doorbrengt?

Vitanje heeft nog geen duizend inwoners, en het hotel is dus ook maar piepklein. Mocht je interesse hebben, dan moet je er snel bij zijn!

Reageer op artikel:
Op naar Slovenië: klein hotel laat je gewichtloos slapen als een astronaut
Sluiten