Openbaar Ministerie maakt zich grote zorgen om deepfakes

Deepfakes lijken in eerste instantie misschien hartstikke leuk, maar het is reden tot grote zorgen bij het Openbaar Ministerie. Tegenover de NOS laat Lodewijk van Zwieten (officier van justitie) weten dat de technologie makkelijk voor verkeerde doeleindes gebruikt kan worden, zoals afpersing. En daar zit niemand op te wachten.

Zorgen om technologie achter deepfakes

Tegenover de NOS laat officier van justitie Lodewijk van Zwieten weten dat de technologie achter deepfakes voor flink wat gevaar kan zorgen. Naast het feit dat het mogelijk is om je eigen gezicht in beroemde films te plakken, zoals bij de Chinese app ZAO, is dit ook te gebruiken voor nare zaken zoals afpersing. En dat beseft het Openbaar Ministerie zich maar al te goed. Van Zwieten laat weten:

“We moeten beseffen dat als we iets zien, we dat straks niet meer kunnen geloven. Straks kun je makkelijk iets in beeld brengen, terwijl het niet echt is gebeurd.”

En daarbij moeten we dus rekening houden met situaties waar iemand jou, terwijl je er zelf niets mee te maken heeft, op beeld iets strafbaars laat doen. Misschien is de technologie op dit moment nog niet ver genoeg om dat te realiseren, maar het zou in de toekomst zonder enige twijfel kunnen.

Afpersing deepfakes Openbaar Ministerie
Bron: Alexandra ROBINSON / AFP

Openbaar Ministerie bang voor afpersing

Onlangs was er nog ophef te vinden over het feit dat het hoofd van Dionne Stax in een pornofilmpje gemonteerd werd. Het zijn de eerste stappen die laten zien waar deze technologie tot in staat kan zijn. En dat is dan ook precies de zorgen van het OM. Volgens van Zwieten hoeft dit niet alleen met BN’ers te gebeuren, maar is er ook kans dat dit plaats gaat vinden onder tieners.

Het mag duidelijk zijn dat het Openbaar Ministerie zich zorgen maakt om het feit dat de deepfake technologie als middel voor afpersing kan gaan dienen. Zie bijvoorbeeld een situatie voor je waarbij een video, met jouw hoofd erin, rondgestuurd gaat worden wanneer jij een bepaald bedrag niet betaald. Het is een ontwikkeling die, vooral in de toekomst, voor gevaar kan zorgen.

Op dit moment vind het OM het nog niet nodig om het bestaande strafrecht, met oog op deepfakes, aan te passen. Maar dat we moeten opletten voor de technologie mag duidelijk zijn.

Reageer op artikel:
Openbaar Ministerie maakt zich grote zorgen om deepfakes
Sluiten