Waarom je moet oppassen met nieuwe cryptocurrencies

Zo’n tien jaar geleden verscheen er op het internet een PDF met daarin de outline van het digitale kader voor een systeem, waarbij financiële transacties uitgevoerd kunnen worden zonder gecentraliseerde banken. We hebben het natuurlijk over de white paper van Satoshi Nakamoto voor Bitcoin. Cryptografen waren achteraf verbaasd  dat Bitcoin zo’n succes werd, omdat de paper niet door de officiële kanalen is gegaan, die voorkomen dat er allerlei dubieuze dingen ongemerkt blijven. De meeste nieuwe cryptocurrencies volgen Nakamoto’s voorbeeld en publiceren ook te pas en te onpas hun white papers. Dit is waarom je daarmee moet oppassen en voorzichtig moet zijn met deze nieuwe cryptocurrencies.

Peer review

De officiële kanalen bestaan bijvoorbeeld uit crypto conferenties en de website ar Xiv, waar computer wetenschappers hun nieuwe ideeën uploaden voor kritiek van hun collega’s. Op deze manier worden er bijvoorbeeld fouten uitgehaald en wordt er gekeken of er geen belangenverstrengelingen voorkomen. Daarna kunnen de ideeën met de wereld gedeeld worden. Nakamoto heeft deze stap dus overgeslagen en zijn werk online gezet zonder een gedetailleerde analyse van de Bitcoin architectuur.

Bitcoin

Verkeerde voorbeeld van Nakamoto

Computer wetenschapper Alejandro Hevia van de Universiteit van Chili zegt verbaasd te zijn dat Bitcoin uiteindelijk zo groot is geworden. Hij gaf het idee zelf niet zo’n grote kans, toen hij er voor het eerst over hoorde. De wetenschapper Emin Grün Sirer van Cornell University geeft aan dat door het voorbeeld van Nakamoto mensen nu denken dat het ok is om zomaar iets te bedenken en op je site te zetten zonder dit eerst te presenteren aan deskundigen.

Belabberde white papers

Dat heeft als resultaat dat veel white papers van nieuwe cryptocurrencies eigenlijk belabberd zijn en helemaal niet goed in elkaar zitten. Zo claimen mensen vaak dat ze zelf iets nieuws hebben bedacht en geven ze geen bronnen in hun paper. Tron kwam in verband hiermee bijvoorbeeld in opspraak. De oprichters leken teksten uit twee andere white papers gekopiëerd te hebben en soms woord voor woord zinnen over te hebben genomen. Het commentaar van Tron was hierover dat dit kwam door een vertalingsfout vanuit het Chinees, de originele taal van de white paper.

Tron

Wetenschappelijk tijdschrift voor cryptocurrencies

Om iets te doen aan de slechte white papers en dus mogelijk slecht in elkaar zittende cryptocurrencies heeft Chris Wilmer van de University of Pittsburgh geholpen om Ledger op te richten. Dit is het eerste wetenschappelijke tijdschrift dat gefocust is op de blockchain en cryptocurrencies. Als mensen een nieuwe cryptocurrency willen oprichten, kunnen ze hun paper naar Ledger sturen om beoordeeld te worden. Ledger zou elke week zo’n twee tot vier inzendingen krijgen, maar de meeste papers voldoen niet aan de eisen.

Een dienst zoals Ledger kan ervoor zorgen dat er wat betrouwbaardere crypto’s de wereld in komen, hoewel zo’n collegiale beoordeel ook niet alles is. Academici accepteren nieuwe ideeën over het algemeen vrij langzaam en daardoor zou een goed idee mogelijk afgeschoten kunnen worden, terwijl het wel potentie heeft.

Ledger cryptocurrencies tijdschrift

Mocht je willen gaan investeren in een nieuwe cryptocurrency is het echter toch verstandig om eens te kijken of de white paper wel pluis is. Of je kunt ook googlen en kijken of iemand anders dat misschien heeft gedaan. Het blijft een riskante investering, hoewel de cryptocurrencymarkt de laatste tijd weer een opwaartse trend heeft. Volgens de CEO van Bitmex is de bodem echter nog niet bereikt.

Wired

Reageer op artikel:
Waarom je moet oppassen met nieuwe cryptocurrencies
Sluiten