Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 4 nov 2020

Oppo Reno4 Pro 5G: 5 redenen om de smartphone (niet) te kopen

Wie opzoek is naar een midrange smartphone hoeft anno 2020 steeds minder in te leveren. Telefoons in deze klasse gaan gepaard met een uiterst strak uiterlijk en hoogstaande specificaties. Al betaal je daar natuurlijk wel iets meer voor dan voorheen. Is de Oppo Reno4 Pro 5G het waard?

In deze review vertel ik je precies wat er goed is aan de Oppo Reno4 Pro 5G en welke dingen een beetje tegenvallen. Om dat goed te kunnen doen trek ik een oude bekende uit de kast: de 5 redenen waarom (niet) opstelling! Ik geef je in deze review drie redenen waarom je de smartphone moet kopen en twee redenen waarom je hem moet laten liggen. Uiteraard om je vervolgens te vertellen of je hem aan zou moeten schaffen of niet.

Oppo Reno4 Pro 5G: waarom kopen?

Er zijn genoeg redenen waarom je de Oppo Reno4 Pro 5G zou moeten kopen, maar dit zijn naar mijn idee de drie voornaamste:

#1 Het ontwerp

Wie de Oppo Reno4 Pro 5G voor het eerste te zien krijgt, zal zonder twijfel verrast worden door het ontwerp. De smartphone is voorzien van een premium-uiterlijk en zo ligt hij dan ook in de hand. Dat eerste wordt door een aantal factoren behaald. Zo kent de smartphone een matte afwerking die er erg high-end uitziet. Daarbij zit er een minimaal camera-eiland in de linker bovenhoek van de Oppo Reno4 Pro 5G dat voorzien is van drie verschillende lenzen, een sensor en een flitser. De glimmende randen, de strakke bedieningsknoppen en het beeldscherm met de gebogen randen dragen er ook zeker aan bij. Over het algemeen ziet de smartphone er ontzettend strak uit en dat is toch wel een van de belangrijke factoren.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik me wel ontzettend stoor aan de lap tekst die aan de achterkant van de smartphone staat. Het is een ontwerp keuze en het maakt of breekt de deal totaal niet. Maar het trekt de focus wel een beetje wel bij de premium-uitstraling vandaan.

Gelukkig wordt dat gevoel wel weer opgevangen door het beeldscherm van de Oppo Reno4 Pro 5G. Het toestel is voorzien van een 6.55-inch AMOLED beeldscherm met een verversingssnelheid van 90Hz. In deze prijsklasse zijn er zeker smartphones die over 120Hz beschikken, maar er zijn ook genoeg smartphones die duurder zijn en het nog met 60Hz doen. Ik kijk naar jullie, Apple! De kleurnauwkeurigheid van de Oppo Reno4 Pro 5G ligt hoog, de helderheid is met 1100 nits meer dan prima en dankzij HDR10+ is het kijken van een film of serie een uiterst prettige ervaring. Iets waar de hole-punch notch ook zeker voor weet te zorgen.

Tel bij dit alles het gewicht van 172 gram bij op en je weet ook direct waarom de smartphone zo heerlijk in de hand ligt.

Oppo Reno4 Pro 5G
Het ontwerp maakt indruk (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Batterij prestaties

De Oppo Reno4 Pro 5G heeft een goede batterij onder de motorkap liggen. Met 4000mAh aan capaciteit kom je makkelijk de dag door. Alleen is het wel goed om jezelf te realiseren dat een batterij van deze grootte, voor een Android-smartphone, niet heel indrukwekkend is. De batterij zal je gewoon een dag op sleeptouw nemen en weet zijn werk goed te doen, maar er is dus wel een redelijke stap vooruit te zetten. Toch staan de prestaties van de batterij bij de redenen waarom je de Oppo Reno4 Pro 5G zou moeten kopen. En dat heeft alles te maken met de combinatie tussen de accuduur en de manier waarop deze accu op te laden is.

Deze smartphone is namelijk op te laden met een vermogen van 65W en dat is een hoop. De technologie zorgt ervoor dat je smartphone in no-time de hele dag te gebruiken is, ondanks het feit dat die batterij dus niet zo belachelijk groot is. Wanneer je de Oppo Reno4 Pro 5G volledig leeg aan de oplader legt, zal je zien dat je binnen 15 minuten weer op een percentage van 60% zit. Wie het liefst met 100% op zak de deur uit wil gaan, zal ongeveer 36 minuten kwijt zijn.

Het laat zien dat het landschap van de smartphone aan het veranderen is. Je telefoon hoeft niet meer de hele nacht aan de oplader te liggen om er een dag gebruik uit te persen. De batterij van de Oppo Reno4 Pro 5G zorgt ervoor dat je vlak voor vertrek je telefoon even snel op kan laden, zodat je de rest van de dag weer voorzien bent. En de volgende ochtend doe je het gewoon weer.

#3 Het camerasysteem

De Oppo Reno4 Pro 5G ziet er niet alleen premium uit, maar beschikt ook over een indrukwekkend camerasysteem. Het gaat om een triple-camerasysteem dat gebruik maakt van de volgende opstelling:

  • 48-megapixel hoofdcamera
  • 12-megapixel ultra-wide angle camera
  • 13-megapixel telelens

Het systeem zorgt ervoor dat je prachtige plaatjes kan schieten met de smartphone. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik normaal gesproken niet heel erg te spreken ben over camerasystemen in dit segment, maar de Oppo Reno4 Pro 5G weet me echt te verrassen. De kleuren zijn accuraat gezien het feit dat er softwarematig weinig zaken gebeuren. Wat betreft de helderheid zit het meer dan goed en ook de details in foto’s maken indruk. Ik ben oprecht te spreken over de kwaliteit van dit systeem, ook in de avonduren. Ik ben nog steeds van mening dat de iPhone dat op dit moment nog het beste weet te doen van de hele markt, maar Oppo lijkt hier een stap in de goede richting te zetten.

De selfiecamera weet het ook aardig te doen. De kleurnauwkeurigheid is prima en ook met de helderheid zit het goed. Al moet je foto’s niet inzoomen wanneer je ze wilt bekijken. Buiten het feit dat het nog best schrikken is om je eigen hoofd zo dichtbij te zien, laat de details in de foto de wensen over.

Oppo Reno4 Pro 5G
Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Oppo Reno4 Pro 5G: waarom laten liggen

Het is helaas niet alleen maar koek en ei bij de Oppo Reno4 Pro 5G. Deze zaken vallen tegen:

#1 Android 10 in de doos

Het is geen gigantisch gemis, maar het doet toch een beetje af aan de kwaliteit van je aankoop. Op dit moment wordt je Oppo Reno4 Pro 5G nog niet geleverd met ColorOS 11. Dat is de software dat gebaseerd is op Android 11, het meest recente besturingssysteem van Google. We weten op dit moment wel dat er een beta draait voor het systeem op de Oppo Reno4 Pro 5G, maar het is dus nog wel even wachten voor je er volledig mee aan de slag kan.

Wat dat betreft loopt de concurrentie op de zaken vooruit.

#2 Legt het af tegen de concurrentie

En dat is eigenlijk een beetje het probleem van de Oppo Reno4 Pro 5G: de concurrentie. Voor de prijs van €799 zit de smartphone wel in het nokje van het middensegment, een plek waar veel verschillende smartphones te vinden zijn. Denk niet alleen aan de Galaxy S20 serie die flink is afgeprijsd, maar denk ook zeker aan de OnePlus 8 Pro die je op dit moment voor €100 meer op de kop kan tikken (en nog wel voor minder als je het niet via de officiële website doet).

Sterker nog: leg deze smartphone naast de recent verschenen OnePlus 8T en hij gaat het niet winnen. Die smartphone is voorzien van een beter beeldscherm, een grotere batterij, Android 11 en een krachtigere processor. Dat maakt van de Oppo Reno4 Pro 5G geen mindere telefoon, maar wel een mindere deal. En dat is best zonde.

Oppo Reno4 Pro 5G
Beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Oppo Reno4 Pro 5G: kopen of laten liggen?

De Oppo Reno4 Pro 5G is een fantastische smartphones die fans van het merk zonder twijfel weet te bedienen. Ik heb me uitstekend kunnen vermaken met de smartphone en ben op sommige punten ook zeker onder de indruk geweest. Maar het prijskaartje weet me niet te overtuigen om deze smartphone te kopen.

Laat ik het zo zeggen: wie gewoon een hele goede smartphone wilt hebben voor minder dan €800, die zit echt heel erg goed met de Oppo Reno4 Pro 5G. Zeker wanneer Oppo je als merk heel erg aanspreekt en je het besturingssysteem fijn vindt. Maar als je simpelweg opzoek bent naar de allerbeste deal, dan is dit niet wat je zoekt. Hoe goed de telefoon dan ook mag zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Oppo Reno4 Pro 5G: 5 redenen om de smartphone (niet) te kopen
Sluiten