Daniel Koster
Daniel Koster Apple 5 mrt 2017

Project voor het weekend: je computer van binnen én buiten opschonen

Als er iets is waar je vaak niet aan toekomt, is het het opschonen van je computer en/of laptop. Maar nu is het afgelopen met dat vunzige toetsenbord en die overvolle documentenmap!

Zet voordat we beginnen je apparaat uit! We werken met elektriciteit hè. En o ja, gebruik geen water uit de kraan. Je kunt water koken en dat gebruiken of zelf een goedje maken. Dat laatste doe je op de onderstaande manier. Nu ben je klaar voor de start.

[listicle]

Begin met het scherm

Gebruik hiervoor een optische microvezeldoek. Dit doekje werkt prima voor het verwijderen van rotzooi en laat (belangrijker nog) geen krassen op je scherm achter. Dip de doek in het speciale water dat je hebt bereid en veeg je scherm schoon. Een handig alternatief: een koffiefilter!
[/listicle]

[listicle]

Het toetsenbord

Nu is het toetsenbord aan de beurt. Koop een tandenborstel, een zachte make-up-borstel of een verfkwast. Hiermee kun je de troep die zich tussen de toetsen bevindt wegvegen. Wat ook een handige oplossing is, is tape. Deze kun je op je laptop plakken en vervolgens lostrekken. Zodoende komt flink wat vuil mee.[/listicle]

Heb je het ergste vuil verwijderd? Dan is perslucht de volgende stap. Hiermee blaas je het overgebleven vuil tussen de toetsen van je toetsenbord weg. Je kunt dit ook met een ventilator of je longen doen.

Alles schoon? Dan kun je de toetsen afnemen. Dit kan met een microvezeldoek. Dip die wederom in het goedje dat je eerder hebt gemaakt. Heb je je gehele toetsenbord gehad? Maak ‘m dan droog met de droge kant van de doek. Een wattenstaafje is hier ook een goed alternatief voor trouwens. Zo maak je je toetsenbord droog én haal je de laatste viezigheid nog weg!

Wil je je oordoppen, telefoon en andere devices trouwens ook schoonmaken? Check dan deze handige gids. Daar leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet.

[listicle]

Je Windows-apparaat opschonen

Zo, nu is het tijd voor het opschonen van je device. Druk op je Windows-knop en zoek op ‘Instellingen’. Binnen deze app kun jij veel dingen regelen.
[/listicle]

Via ‘Systeem’ en dan ‘Opslag’ kun jij zien waar jouw opslag door wordt gevuld. Zo zien wij dat onze documenten overvol zitten, daar kun je dan wat aan gaan doen! Datzelfde geldt voor ‘ Apps en Onderdelen’, die je ook onder ‘Systeem’ vindt. Tik hierop en je ziet welke apps je hebt en hoe veel ruimte ze in beslag nemen.

Dan heb je nog een ontzettend handige functie. Door via de Windows-knop te zoeken op ‘Schijfopruiming’ kun jij je tijdelijke bestanden laten verwijderen. Dat scheelt ruimte, maar maakt je Windows-apparaat ook een stuk sneller. Een aanrader!

Nu zou je apparaat een stuk sneller moeten functioneren. Is het nog steeds niet genoeg? Dan kun je altijd nog de talloze tips checken die Microsoft zelf geeft voor het opschonen van je apparaat!

[listicle]

Je Mac-apparaat opschonen

Het kan ook dat jij een Mac-apparaat in je bezit hebt. Ook die moet schoon! Druk je spatiebalk en je command-toets in. Tik ‘over deze Mac’ in. Kies dan het tabblad ‘Opslag’ en kies ‘Beheer’.
[/listicle]

Hier kun je bestanden verwijderen, verplaatsen naar je cloud-opslag en je opslag optimaliseren. Dit zal je Mac een stuk schoner en sneller maken. Is je Mac nog steeds vol en traag? Dan kun je handmatig documenten verwijderen. Zoek op grootte en soort om grote bestanden en zaken als video’s te verwijderen.

Je kunt ook link ‘Programma’s’ selecteren. Door dan te rangschikken op laatst geopend kom je de programma’s tegen die je niet of weinig gebruikt. Die kun je verwijderen en dat scheelt weer ruimte en maakt je Mac sneller.

[listicle]

Verwijder je browsegeschiedenis

Dan iets wat velen vaak vergeten: verwijder je browsergeschiedenis. Dat is niet lastig en zo gedaan. Dat scheelt écht, vooral als je dit maanden niet hebt gedaan!
[/listicle]

[listicle]

Tot slot

Dan nog even je prullenbak leegmaken en je bent er. Of nou ja, bijna. Je apparaat opnieuw opstarten is het laatste dat je moet doen. Nu is je apparaat weer helemaal schoon en klaar om te gaan!
[/listicle]

Zo, dat is het opschonen van je laptop of computer. Maar, je hebt natuurlijk ook nog een smartphone. Je iPhone maak je via deze vier stappen helemaal schoon. Dan werkt-ie ook weer een stuk fijner! Succes en fijn weekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Project voor het weekend: je computer van binnen én buiten opschonen
Sluiten