Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn Gadgets 24 januari 2018

Revolve vindt het wiel opnieuw uit met deze opvouwbare fietsband

Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden. Toch zijn mensen die denken dat ze het wiel wél opnieuw kunnen uitvinden. Zoals de Duitse ontwerper Andrea Mocellin. Hij heeft een moderne kijk op het wiel en ‘m opvouwbaar gemaakt. En dat is geen slecht idee.

Opvouwbare fietsband heeft geen lucht nodig

Als er iets vervelend is wanneer je onderweg bent is het een lekke band. Of dit nou met de fiets of auto is maakt niet uit. Een lekke band is a-relaxt. Innovatieteams van merken als Goodyear en Pirelli zijn dan ook druk in de weer met het testen en ontwikkelen van onbreekbare banden. Of met banden die geen lucht nodig hebben. Neem het ‘Revolve wiel’ van de Duitse ontwerper Andre Mocellin. Deze fietsband heeft geen lucht nodig en is ook nog eens opvouwbaar.

fietsband

Opvouwbare fietsen beschikken vaak over 16- of 20-inch wielen. Simpelweg, omdat het anders onmogelijk wordt om ‘m op te vouwen en gemakkelijk mee te nemen. Dat probleem wordt dus door Revolve opgelost. Deze opvouwbare fietsband kent een afmeting van 26-inch en kan ingeklapt worden tot éénderde van de oorspronkelijke afmeting (60 procent kleiner).

fietsband

Fiets en rolstoel

Het mechanisme dat wordt gebruikt kennen we van de Hoberman sphere. Eenmaal opgevouwen lijkt de fietsband op een draagbare speaker. Je kunt ‘m direct oppakken en meenemen. Handig is dat de fietsband ook voor een rolstoel kan worden ingezet. Of voor andere toepassingen zoals een drone of een elektrische scooter.

Revolve is een prototype dat werkt, maar nog niet te koop is. Andre Mocellin is druk bezig om het product zo snel mogelijk met partners in productie te nemen zodat jij met een opvouwbare fietsband de weg op kunt.

Reageer op artikel:
Revolve vindt het wiel opnieuw uit met deze opvouwbare fietsband
Sluiten