Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 27 januari 2019

Met dit AI apparaatje vergeet je nooit meer wie dat ook alweer is

Bijna iedereen heeft er wel eens last van dat iemand bekend voorkomt, maar dat je geen geen idee hebben wie dat ook alweer is. Het is ook niet zo vreemd dat we soms mensen vergeten in een tijd waarin we bijvoorbeeld honderden mensen bij een conferentie kunnen ontmoeten en nog veel meer online. Om je te helpen nooit meer een gezicht te vergeten, heeft het bedrijf OrCam MyMe ontwikkeld: een AI wearable dat het klusje van mensen herkennen van je overneemt.

OrCam en zien

OrCam richt zich met zijn producten op het zicht en heeft bijvoorbeeld al de MyEye 2 in het assortiment voor blinden en slechtzienden. Het apparaatje dient als een set extra ogen en kan onder andere producten identificeren, teksten lezen en ook gezichten herkennen.  Maar zelfs mensen die wel goed kunnen zien, kunnen hulp gebruiken bij het herkennen van gezichten en vandaar dat ze besloten MyMe te ontwikkelen.

OrCam MyMe AI wearable

AI wearable met gezichtsherkenning

MyMe is een kleine en lichte wearable, die je bijvoorbeeld aan de borstzak van je shirt kunt hangen, zodat hij ziet wat jij ook ziet. Via de bijbehorende app, kun je het apparaatje koppelen aan bijvoorbeeld je smartphone of smartwatch en je devices doen dan vervolgens mee met het verklikken van wie iedereen precies is. Dankzij de 13 megapixel camera en gezichtsherkenningssoftware weet MyMe snel je social media netwerken door te spitten om te checken of degene die voor je staat een bekende is.

Wie, wat waar?

Mocht de AI inderdaad een overeenkomst vinden in je social media netwerken, kun je stiekem even op je smartphone of smartwatch kijken om de naam te achterhalen. Daarnaast zou de wearable je ook kunnen vertellen waar en wanneer je de persoon voor het laatst hebt gezien en voor hoe lang dat was.

OrCam MyMe AI wearable

Visitekaartjes lezen

MyMe doet echter meer dan alleen mensen herkennen en je snel info geven. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om naambordjes tijdens of visitekaartjes tijdens een congres te lezen, zodat je mensen achteraf bijvoorbeeld kunt indelen in groepen. Je kunt sowieso al je contacten in groepen delen, zoals familie, collega’s en vrienden. Binnen die groepen kun je ook weer groepen maken om bijvoorbeeld je werk contacten nog onder te verdelen per afdeling.

OrCam MyMe AI wearable

Sociale welzijn

Daarnaast is het apparaatje er ook nog voor je sociale welzijn en kun je bepaalde doelen stellen. Zo zou het misschien kunnen dat je meer tijd wilt doorbrengen met bepaalde speciale contacten en MyMe kan je helpen met notificaties en zelfs hele analyses over je sociale leven. Omdat niet iedereen dat allemaal hoeft te weten, werkt het systeem niet met een cloud die mogelijk gehakt zou kunnen worden.

Mocht je het willen proberen, kun je MyMe bemachtigen via Kickstarter voor een pledge van ongeveer 175 euro. Hiermee krijg je 50 procent korting op de uiteindelijke verkoopprijs en vijf jaar aan gratis software updates. Wie zien dat gezichtsherkenning steeds vaker wordt ingezet voor uiteenlopende doelen. Zo pakte Taylor Swift bijvoorbeeld eind vorig jaar stalkers aan met behulp van de technologie.

 

Kickstarter

Reageer op artikel:
Met dit AI apparaatje vergeet je nooit meer wie dat ook alweer is
Sluiten