Daniel Koster
Daniel Koster Pop-Culture 9 okt 2016

Ogen, oren, puntje van je neus: waarom je neus en oren door blijven ‘groeien’

Oudere mensen hebben vaak van die gigantische oren. Soms is Dombo de olifant er niets bij. Oké, we overdrijven een beetje. Maar, het is wel zo dat het je vaak opvalt dat oudere mensen grotere oren (en neuzen) hebben. Maar waarom groeien die apparaten je gehele leven lang door?

Mythbusters!

Oké, laten we eerst even uitzoeken of het überhaupt zo is dat je oren en neus je gehele leven groter worden. Dat denken we namelijk wel, maar is dat wel écht zo? Er is in ieder geval genoeg over te vinden. Voor je oren is het bewezen door verschillende onderzoeken dat ze inderdaad naarmate je ouder wordt groter worden. Zo wees één onderzoek uit dat het gemiddeld om één centimeter per vijftig jaar gaat. Dat is toch een aanzienlijk verschil. Ook je neusomtrek zal volgens onderzoek blijven toenemen.

Oren en neuzen die maar blijven groeien?

Maar wat is er nou aan de hand? De reden zou zijn dat je neus en oren niet groeien, maar uitrekken. Dat komt door de zwaartekracht en dat de elasticiteit van je huid afneemt. Dat is het simpele antwoord! Er wordt ook gesteld dat je oren bijvoorbeeld blijven groeien omdat ze van kraakbeen zijn gemaakt. Echter is dit door andere wetenschappers ontkracht en lijkt dit meer een mythe te zijn.

Wat trouwens nog een leuk feitje is, is dat mannen-oren zijn groter dan vrouwen-oren. Nou ja, dat is leuk om te horen voor de vrouwen onder ons. Ben je benieuwd hoe je eruitziet met een andere neus en oren? Dat kan! MetFace Swap Live kun je van gezicht veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ogen, oren, puntje van je neus: waarom je neus en oren door blijven ‘groeien’
Sluiten