Organ Care System houdt organen langer geschikt voor transplantatie

Bij een orgaantransplantatie moet normaal ontzettend snel gehandeld worden. De organen worden verwijderd, gekoeld en als de gesmeerde bliksem naar een ziekenhuis vervoerd. De ontvangende patiënt moet constant op stand-by staan, omdat hij/zij op élk moment kan horen dat er een donororgaan beschikbaar is.

Organ Care System maakt een transplantatie makkelijker

Recent hebben sommige ziekenhuizen met een nieuw apparaat gewerkt, het Organ Care System (OCS). Het hart wordt in deze steriele kamer niet gekoeld, maar juist weer op gang gebracht, door bloed en voedingstoffen toe te dienen.

Het hart blijft tot zo kort mogelijk voor de transplantatie kloppen, om de artsen en patiënt zoveel mogelijk tijd te geven. Daarnaast kan de OCS het hart van een overledene ‘vers’ houden, waardoor het aantal geschikte donorharten stijgt. Volgens artsen kan het apparaat voor een toename van vijftien tot dertig procent zorgen. Al met al zouden dus veel hartpatiënten bij de OCS gebaat zijn.

Hieronder zie je het apparaat in actie. Let op: niet geschikt als je niet tegen bloed kan, of een zwakke maag hebt!

Het voorbeeld is in dit geval een hart, maar OCS is ook geschikt voor longen, nieren en de lever. Meer bedrijven hebben vergelijkbare systemen in ontwikkeling, maar de OCS kan op redelijk korte termijn al veel betekenen voor mensen die wachten op een donororgaan.

Check ook:

Reageer op artikel:
Organ Care System houdt organen langer geschikt voor transplantatie
Sluiten