Ilona Braam
Ilona Braam Tech 6 jul 2018

‘Binnen vijf jaar kunnen we werkende organen 3D-printen’

Naar schatting zouden er elke dag ongeveer 330 mensen overlijden omdat een bepaald orgaan het niet meer goed doet. Helaas zijn er nog altijd te weinig donororganen om iedereen te kunnen helpen. Daarom zou het natuurlijk briljant zijn als we gewoon organen zouden kunnen printen. Het klinkt als science fiction, maar volgens de startup Prellis Biologics zouden ze al binnen vijf jaar zover zijn om daadwerkelijk organen te kunnen leveren voor transplantaties.

Haarvaten zijn cruciaal

Wetenschappers zijn al jaren bezig met het proberen te printen van levende cellen. Ze zijn ook al behoorlijk ver, hoewel het vaak blijft bij een sample cellen. Het moeilijke aan het 3D-printen van organen is niet zozeer het maken van de cellen voor de organen, maar de kleine bloedvaten die door de organen heen lopen. Deze zogenaamde haarvaten zijn minuscuul en daardoor lastig te printen en in geprinte organen te verwerken. Daarbij moet alles ook nog eens razendsnel gebeuren, omdat de cellen anders in de tussentijd weer afsterven.

Organen 3D-print

Organen printen met infrarood licht

Prellis Biologics zou het echter eindelijk gelukt zijn om de minuscule haarvaten succesvol te printen. Hiervoor wordt holografische printtechnologie gebruikt, waarbij driedimensionale lagen worden gecreëerd met behulp van een bepaalde chemische stof die op infrarood licht reageert. Het proces zou maar zo’n 5 seconden duren, wat natuurlijk ideaal is en een stuk sneller dan de tot nu toe behaalde resultaten.

Eerst testen met ratten

Het plan is om over tweeëneenhalf jaar en na een investering van 15 miljoen dollar de eerste organen te implanteren bij dieren. Als eerste zal een verkleinde nier worden getransplanteerd bij ratten. Melanie Matheu van Prellis Biologics geeft aan dat ze gaan voor ratten, omdat deze in theorie een menselijke nier niet zouden afstoten. Bij succes zouden er daarna natuurlijk testen met mensen uitgevoerd moeten worden, wat weer stuk spannender en gevaarlijker wordt.

Al eerder  geprinte cellen op de markt

Hoewel het vijf jaar zou duren voordat we eindelijk geprinte organen zien verschijnen, zouden we de Prellis technologie al eerder op de markt zien. De startup werkt samen met andere groepen om meerdere “producten” op de markt te zetten. Zo zouden ze bijvoorbeeld cellen kunnen printen, die antilichamen produceren om als medicijn te gebruiken. Ook zouden ze bezig willen gaan met zogenaamde Langerhanscellen, welke mensen met Diabetes type 1 zouden kunnen helpen doordat de cellen insuline produceren.

Frivool met organen?

Hoewel de toekomst er soms een beetje eng uitziet met allerlei robots en kunstmatige intelligentie, worden er ook mooie dingen ontwikkeld om de mens te helpen. Er bestaat echter wel de kans dat mensen een stuk frivoler zullen omgaan met organen, als je toch gewoon weer een nieuwe kunt bestellen. En long vol teer zou dan een minder groot probleem zijn en zou rokers bijvoorbeeld kunnen stimuleren om lekker door te gaan.

Op het moment proberen veel rokers te stoppen met roken door over te stappen op vaporizers. Onderzoek toont echter aan dat vaporizers toch niet helemaal de oplossing zijn. Je zou er schadelijke chemicaliën door in je lichaam krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TechCrunch

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Binnen vijf jaar kunnen we werkende organen 3D-printen’
Sluiten