Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Tech 17 feb 2020

Organisator MWC vraagt fabrikanten om financiële hulp wegens annulering

De organisatie van MWC 2020, GSMA, heeft verschillende fabrikanten om financiële hulp gevraagd nu de beurs officieel geannuleerd is. GSMA hoopt op solidariteit vanuit de industrie en wil graag zien dat de fabrikanten hun eigen kosten dekken, zodat de organisatie daar niet voor hoeft op te draaien.

Elk jaar kopen verschillende bedrijven en fabrikanten ruimte op de Mobile World Congress-beurs voor het promoten van nieuwe artikelen of ideeën. Ook worden er natuurlijk hotelkamers geboekt en werden er verschillende tickets verkocht; allemaal dingen waar de organisatie geld mee omzet. Op moment van schrijven is niet duidelijk waar GSMA wel of niet geld voor teruggeeft. GSMA verdient heel weinig aan het evenement en al het geld dat het verdient wordt teruggestopt in de industrie, zo laat Mats Granryd (directeur) weten tegenover Bloomberg.

MWC geannuleerd vanwege coronavirus

Vorige week ging de kogel door de kerk: GSMA besloot MWC 2020 officieel te annuleren vanwege de problemen en risico’s omtrent het coronavirus. Dat besluit werd niet licht genomen en is in samenspraak gegaan met vertegenwoordigers van de stad Barcelona en Spaanse overheidsmedewerkers. Ook de stad en het land moeten rekenen op een financiële klap, omdat er natuurlijk minder mensen afreizen naar Barcelona eind februari. De relatie tussen de organisatie en de stad is nog stabiel, maar bijvoorbeeld de lokale horeca is er niet blij mee.

MWC 2020
De banners van de MWC 2020 gaan er weer vanaf. (Afbeelding: LLUIS GENE / AFP)

Het belangrijkste punt in de discussies was simpelweg de veiligheid van de medewerkers en de meer dan honderdduizend aanwezigen. Of de reputatie van het MWC daar mee verloren ging, maakte hem niet zoveel uit. Granryd geeft in het interview aan niet op geld gelet te hebben, in elk geval.

Wat gebeurt er verder?

In juni is de volgende MWC-beurs, dit keer in Shanghai. Tegen de tijd moet er wederom gekeken worden of de beurs door kan gaan; dat is afhankelijk van hoe sterk het coronavirus aanwezig is. Het is hoe dan ook nu nog te vroeg om daar iets over kwijt te kunnen.

Eind februari hoeven we het in elk geval niet helemaal zonder aankondigingen te doen. Verschillende fabrikanten hebben al laten weten zelf events op te zetten. Ze komen met livestreams en geven de pers alsnog de mogelijkheid aan de slag te kunnen met nieuwe producten.

Bloomberg

Reageer op artikel:
Organisator MWC vraagt fabrikanten om financiële hulp wegens annulering
Sluiten