Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 2 aug 2018

Oud Apple-werknemer doet boekje open over Steve Jobs

Steve Jobs kennen we natuurlijk allemaal als de oprichter van Apple en de verschillende producten die hij vanuit die positie op de markt heeft gebracht. Steve Jobs kende vele speciale vaardigheden. Zo was hij met zijn charismatische speeches zeer overtuigend. Hij kon consumenten het gevoel geven dat ze echt iets unieks hadden gekocht en ook de werknemers binnen Apple lieten zich door hem inspireren. Dit overtuigingsmechanisme wordt omschreven als reality distortion field. Jobs kon zijn eigen waarheid maken en daar ging men dan in geloven. Toch trapte niet iedereen daar in.

Joe Shelton over Steve Jobs

Maak in die context kennis met Joe Shelton, die begin jaren tachtig als een product manager voor de Mac in dienst was bij Apple. In een interessant interview met Business Insider haalt hij een aantal interessante herinneringen op aan de momenten dat hij met Jobs samenwerkte. Zo kijkt hij bijvoorbeeld terug naar de tijd dat Jobs wilde dat de Mac een memory had van maximaal 128 kb.

Steve Jobs

De gedachte hierachter was volgens Jobs dat je met beperkte middelen er voor zou zorgen dat ontwikkelaars perfecte, efficiënte code zou gaan schrijven. En niet een rommelige code zoals ontwikkelaars bij Microsoft zouden gebruiken. Jobs zag een beperking in de hardware zodoende als een goed iets.

Het lukte Jobs met zijn logica om de werknemers te overtuigen, wat een perfect voorbeeld was van zijn reality distortion field. Shelton was het er echter niet mee eens. Hij ging er vanuit dat ontwikkelaars steeds meer wilde gebruiken van een device en dat meer geheugen daarbij een must was. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Jobs’ keuze op dit gebied niet doorging. En dat is maar goed ook, want inmiddels weten we dat meer geheugen vaak tot meer mogelijkheden leidt en dat is voortgang die in de wereld van de technologie heel belangrijk is.

Meer over Steve Jobs vind je hier.

Reageer op artikel:
Oud Apple-werknemer doet boekje open over Steve Jobs
Sluiten