Daniel Koster
Daniel Koster 12/08/2016

Inventief en creatief? De logo’s van Beats, Airbnb en anderen komen uit oud ontwerpboek

Pff, het lijkt als de dag van gisteren dat Airbnb met een nieuw logo kwam. Toch is dat alweer de zomer van 2014. Wij kunnen ons dat nieuwe logo nog zo goed kunnen heugen door de hilarische reacties van het ontwerpend internet op dat logo. Die reacties zouden een stuk botter zijn geweest als we wisten dat dat logo rechtstreeks uit een oud ontwerpboek komt!

Oud ontwerpboek uit 1989 staat vol bekende logo’s

Ons bloed begon toch even te koken toen we hier achter kwamen. We kregen namelijk Trademarks & Symbols of the World: The Alphabet in Design voor onze neus gedrukt. Dit boek bevat in totaal zo’n 1500 letterlogo’s die in alfabetische volgorde zijn afgebeeld. Toen we echter door het boek bladerde kwamen sommige ontwerpen ons wel héél bekend voor. Kijk hieronder eens naar de logo’s van Airbnb en Beats. Die zijn toch gewoon letterlijk gekopieerd? Kom op guys, wat inspiratie opdoen mag, maar dit is wel erg hetzelfde en jullie maken het je er wel erg gemakkelijk vanaf zo!

Plagiaat, inspiratie en/of toeval?

Oké, het kan bij sommige logo’s zo zijn dat de rechten zijn opgekocht of dat de gelijkenis meer toeval is. Sommige ontwerpen lijken op elkaar, maar zijn niet identiek. Het is natuurlijk zo dat je wat minder vrij bent wanneer je met letters werkt. Je moet je namelijk al aan een bepaalde vorm houden. Het kan dus zijn dat je hierdoor met een ontwerp op de proppen komt dat ietwat lijkt op een eerder ontwerp, zonder dat je dat ontwerp ooit hebt gezien.

Je kunt trouwens zelf checken of je logo’s kunt herkennen. Je kunt online door een deel van het boek heen bladeren namelijk. Wij vinden de gelijkenissen in sommige vallen toch iets te groot. Blijf jezelf motiveren en inspireren om creatief én vernieuwend te zijn in plaats van een oud ontwerpboek erbij te pakken!

Reageer op artikel:
Inventief en creatief? De logo’s van Beats, Airbnb en anderen komen uit oud ontwerpboek
Sluiten