Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Research 26 maart 2020

Fossiel vondst: onze oudste bekende voorvader is niet wat je ervan hoopte

Een team geologen heeft een heel unieke fossiel gevonden in Australië. Het ontdekte een wormpje dat de eerste voorouder is van de meeste dieren die nu leven, waaronder de mens.

Het minuscule wezentje dat op een worm lijkt, werd gevonden in een 555 miljoen jaar oud fossiel. Dit liet de de University of California (UC) Riverside die het onderzoek leidde weten in een persbericht.

Oudste voorouder gevonden: een worm met twee gaten

Wie dacht dat een van zijn oudste voorouders een aapachtige was heeft het mis. De eer gaat uit naar dit worm-achtige wezentje. Het cilinder-vormige beestje is met het blote oog haast niet te herkennen als iets dat ooit leefde. Hij is ongeveer 2 tot 7 millimeter lang en 1 tot 2,5 millimeter ‘lang’. Dat is te vergelijken met de grootte van een rijstkorrel.

De Ikaria wariootia, zoals de wetenschappers hem hebben genoemd, is geïdentificeerd als de eerst bekende bilateraal. Een bilateraal is een organisme met een voor- en achterkant waarbij de openingen aan beide zijden zijn verbonden via een maag. Zoals het menselijk lichaam dat ook heeft, maar dan wat minder ingewikkeld. De ontdekking werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Volgens professor Mary Droser van UC Riverside Geology is dit de oudste fossiel ooit gevonden met een anatomische complexiteit als deze.

Ikaria wariootia voorouder fossiel
Een 3D-animatie van de Ikaria wariootia (Afbeelding: Sohail Wasif / UC Riverside)

Australisch fossiel is bijzonder bewijs

Het fossiel is 555 miljoen (!) jaar oud en stamt uit de tijd toen complexere levensvormen en meercellige organismen begonnen te ontstaan. Dit wormpje is niet het eerste fossiel gevonden uit deze periode. Het is echter wel het oudste organisme dat direct gelinkt kan worden aan dieren zoals we die nu kennen. En aan de mens dus. Wetenschappers verwachtten al langer dat bilaterale organismen in deze periode bestonden. Daar was alleen tot op heden nog geen bewijs voor.

Dit bewijs voor bilaterale organismen uit deze periode werd gevonden in Nilpena, Zuid Australië. Het wompje heeft dan ook een passende naam. Zo stamt de naam van het organisme, Ikaria wariootia, af van de Adnyamathanhas. Dat rolt trouwens ook lekker over de tong. De Adnyamathanas zijn een aboriginals gemeenschap die in het deel van Australië wonen waar het fossiel werd gevonden. ‘Ikaria” betekent ‘ontmoetingsplek’ en Warioota is de naam van een rivier in de regio.

Reageer op artikel:
Fossiel vondst: onze oudste bekende voorvader is niet wat je ervan hoopte
Sluiten