Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 30 apr 2020

Overheid waarschuwt gebruikers NL-Alert app: ‘verwijderen wegens datalek!’

Mensen met een NL-Alert applicatie op hun smartphone moeten deze zo snel mogelijk verwijderen. Dat is het nieuws wat het ministerie van Justitie en Veiligheid naar buiten heeft gebracht. Het heeft te maken met een datalek.

Het ministerie heeft vandaag melding gemaakt bij Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek in de aanvullende informatie-app van NL-Alert. Het gaat hierbij om een vrij nieuwe app en is een aanvulling op het algemene NL-Alert alarmmiddel.

Datalek NL-Alert applicatie

Via een bericht op Rijksoverheid wordt de datalek bekend gemaakt en het advies van het ministerie gedeeld. Het gaat om een datalek bij de NL-Alert applicatie die sinds begin maart gedownload kan worden. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS. Inmiddels zijn er ongeveer 58.000 mensen met de applicatie op hun telefoon. Het verzoek vanuit het ministerie is dat deze 58.000 mensen de applicatie verwijderen van hun telefoon.

Door het datalek heeft een externe dienst onder andere locatiegegevens binnen weten te halen. Ook andere persoonsgegevens zijn daarbij gedeeld. Het ministerie heeft die externe dienst verzocht om het verzamelen van deze data te stoppen. De data die op dit moment al verzameld is, moet vernietigd worden van het ministerie. Om welke dienst het gaat wordt niet duidelijk.

Wie overigens bang is dat het verwijderen van de app invloed heeft op de alarmberichten van NL-Alert kan rustig ademhalen. Dit heeft namelijk geen invloed op elkaar. Het zijn twee compleet andere systemen.

Oplossing

In het bericht op Rijksoverheid.nl wordt duidelijk dat er binnen een paar dagen een oplossing gevonden is. Zo is het de bedoeling dat de desbetreffende dienst verwijdert wordt. Het is overigens wel de bedoeling dat de applicatie in het algemeen een stuk veiliger moet worden. Dus tot die tijd geldt er het advies om de applicatie van de smartphone te halen.

Zoals gezegd gaat het dus om de applicatie van NL-Alert die extra informatie geeft en niet om het systeem dat de noodmeldingen naar buiten brengt.

Reageer op artikel:
Overheid waarschuwt gebruikers NL-Alert app: ‘verwijderen wegens datalek!’
Sluiten