Overname Tele2 door T-Mobile definitief goedgekeurd

De Europese Commissie heeft eindelijk akkoord gegeven op de overname van Tele2 door T-Mobile. Daarmee lijkt de Nederlandse markt definitief van 4 naar 3 mobiele providers terug te gaan.

Minder concurrenten, meer concurrentie

Bijna een jaar geleden, op 15 december 2017, maakte T-Mobile bekend dat het Tele2 wilde overnemen. Beide bedrijven zijn relatief kleine spelers op de provider-markt binnen Nederland. Het doel van de overname werd dan ook niet onder banken of stoelen geschoven. Door de handen ineen te slaan, wilden ze voor meer concurrentie tegen het “machtsblok van KPN en Vodafone-Ziggo” bieden. Maar daar stak de Europese Commissie al snel een stokje voor.

Facebook

Onzekerheid bij Tele2

Deze commissie was namelijk bang dat de overname zou leiden tot een prijsstijging voor de Nederlandse consument. Door het aantal spelers op de mobiele markt met één concurrent te verlagen, zou een prijsstijging in de hand worden gewerkt. Dat leverde tot veel onzekerheid bij Tele2, de kleinste provider op de Nederlandse markt. De toekomst van deze provider leek zelfs af te hangen van de fusie.

Maar omdat T-Mobile en Tele2 samen maar zo’n 25% marktaandeel hebben, lijkt een prijsstijging niet voor de hand liggend. Bovendien zouden de grote concurrenten zich meer bezighouden met het leveren van een mobiele dienst voor hun vaste klanten. En daarmee geeft de Europese Commissie dus een onvoorwaardelijk groen licht voor de overname.

Opgetogen T-Mobile belooft veel

Natuurlijk reageert T-Mobile opgetogen. Ook blijft het bedrijf achter de beloftes staan, die het bedrijf wilt waarmaken zodra de overname is afgerond. Één daarvan is dat het, als eerste provider in Nederland, een landelijke 5G-dekking wilt lanceren. Bovendien hoeven klanten van Tele2 met een onbeperkte databundel (nog) niets te vrezen. Tele2 belooft dat klanten van de Unlimited-bundel hier ook de komende drie jaar maximaal €25,- voor blijven betalen. En door zich in de glasvezel-markt te mengen, wilt het hier ook met prijzen concurreren.

De beloftes klinken leuk, maar we moeten natuurlijk nog even afwachten wat er in de praktijk van komt. Maar het begin is, wat ons betreft, goed.

Reageer op artikel:
Overname Tele2 door T-Mobile definitief goedgekeurd
Sluiten