Ilona Braam
Ilona Braam Gadgets 17 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Met deze slimme vershoudbakjes verspil je nooit meer voedsel

De manier waarop we voedsel vers proberen te houden is eigenlijk al jaren nauwelijks veranderd. Het begon allemaal met Tupperware feestjes met bakjes die je restjes luchtdicht bewaren. De bakjes zijn door de jaren heen wat geavanceerder geworden, maar het systeem blijft hetzelfde: Je stopt iets in een bakje, om er vervolgens verder nooit meer aan te denken en het later toch weg te moeten gooien. Ovie lijkt de oplossing te hebben en presenteert zijn Smarterware systeem als een soort Tupperware 2.0. Je hebt nog steeds bakjes, maar ze herinneren je eraan dat je voedsel aan het bewaren bent.

Nooit meer voedsel vergeten

Hoewel de meeste van ons houden van voedsel, maken we ons bijna allemaal schuldig aan voedselverspilling. Je hebt goede bedoelingen en stopt je de overgebleven restjes netjes in een vershoud bewaarbakje in de koelkast. Vervolgens kom je er een maand later achter dat je toch weer voedsel weg moet gooien. Ons leven is tegenwoordig te druk om aan alle restjes en bakjes in de koelkast te kunnen denken en dat is natuurlijk zonde.  Smarterware zou echter het roer omgooien en ervoor zorgen dat we nooit meer voedsel vergeten.

Ovie Smarterware

Overzicht van voedsel in koelkast

Het systeem werkt als volgt: je kunt je bakjes taggen met een cirkelvormig zendertje, de SmartTag, en in de bijbehorende app aangeven wat er in precies in de bakjes zit. Door middel van een hub communiceren de Connectors met de app via wifi en kun je dus makkelijk op je smartphone zien welk voedsel er allemaal in je koelkast zit. Dat is al een eerste stap, want zo weet je in ieder geval al dat er voedsel in een bakje zit en wat het is. Smarterware doet echter meer dan je alleen een overzicht van je bakjes geven.

Ovie Smarterware

Kleurtjes geven versheid aan

De SmartTabs zijn namelijk ook uitgerust met lampjes en deze hebben verschillende kleurtjes, afhankelijk van hoe lang het voedsel al in het bakje zit. De kleuren gaan van groen naar oranje naar rood, waarbij groen natuurlijk staat voor fris en fruitig. Als je SmartTag geel wordt is het tijd om er echt iets mee te gaan maken en bij rood ben je toch weer te laat. Omdat het Ovie team weet dat het soms lastig kan zijn om te bedenken wat je precies wilt gaan maken, krijg je via de app recept suggesties wanneer je een geel bakje te pakken hebt. Op deze manier heb je echt geen excuus meer om voedsel te verspillen.

Bakjes, losse connectors en clips

De SmartTags zijn losse elementen, die je op verschillende manieren kunt gebruiken om je voedsel in de gaten te houden. Je kunt ze bijvoorbeeld stoppen in een Universal Connector. Deze kun je op van alles plakken van bakjes, tot flessen en losse groenten. Smarterware heeft echter ook speciale bewaardozen, waarop je de SmartTags meteen kunt bevestigen zonder Universal Connector. Ook zijn er Clips met een uitsparing voor de SmartTags, die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld zakjes dicht te houden.

Alexa ondersteuning

Een extra plus aan het Ovie systeem, is dat Amazon’s Echo speakers er ook mee samenwerkten. Je kunt Alexa bijvoorbeeld vertellen aan welk soort voedsel ze een tag moet koppelen of je kunt vragen wat je het beste kunt koken, afgaande van wat er in de bakjes zit. Het is de bedoeling dat het systeem in de toekomst met alle slimme speakers gaat samenwerken.

Ovie Smarterware Alexa

Pledgen op Kickstarter

Zoals je misschien al had verwacht is Smarterware een Kickstarter project. Op het moment hebben ze hun financieringsdoel al bereikt en staan ze klaar om met de productie te beginnen. Ook jij kunt meedoen met een pledge om ze verder te helpen. Voor een bedrag van 65 euro kun je een smart container kit bestellen, met drie Ovie SmartTags, drie Smarterware containers en de Ovie Hub. Je kunt ook meer pledgen en krijgt dan ook grotere beloningen.

Een andere manier om voedselverspilling tegen te gaan is door middel van de slimme prijskaartjes in de supermarkt van Wasteless. Deze zorgen ervoor dat spullen steeds goedkoper worden, naarmate ze dichter bij de houdbaarheidsdatum komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kickstarter

Reageer op artikel:
Met deze slimme vershoudbakjes verspil je nooit meer voedsel
Sluiten