Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 18 dec 2017

Waarom OLED-televisies veel voordelen bieden tijdens het gamen

Steeds meer gamers zweren bij OLED-televisies. Maar wat zijn nou de voordelen die OLED-televisies bieden? Die zijn groter en talrijker dan je misschien had verwacht, vooral als je gamet.

Gaming: de cutting edge van technologie

In de jaren tachtig konden games nog door twee enthousiaste ontwikkelaars gemaakt worden, ook grote blockbusters. Als speler liep je door blokkerige werelden, waarbij je fantasie de rest van het werk moest doen. Anno 2017 is dat wel anders: games zijn gigantische miljoenenproducties geworden, met honderden ontwikkelaars en verhalen waar je u tegen zegt.

Games zijn altijd de cutting edge van technologie. Studio’s willen altijd de nieuwste technieken gebruiken om op te vallen, en zo de concurrentie af te troeven. Juist daarom is de keuze van een goede televisie zo belangrijk voor gamers. Wil je echt de visuele pracht van nieuwe games benutten, zonder erop achteruit te gaan als het om de speelervaring gaat? Wij helpen je een handje, want de verschillen in het aanbod kunnen groot zijn. Bovendien is er een gevaar waar je voor moet opletten.

OLED-televisies gaming Panasonic

OLED-televisies: een must voor gamers?

OLED is duidelijk de toekomst van televisies. De prijzen zijn nog relatief hoog, maar de strijd met LED/LCD is al gestreden. Maar wat voor voordelen bieden OLED-televisies wanneer je aan het gamen bent? De individuele pixels van OLED-televisies kunnen zelf licht geven, in tegenstelling tot LED-televisies. Daardoor is er geen achtergrondverlichting nodig. Oftewel, OLED-televisies zijn over het algemeen een stuk dunner.

Hartstikke leuk, maar bij gamen draait het natuurlijk vooral om de beeldkwaliteit. Gelukkig levert OLED grote voordelen op dat vlak. Niet alleen zijn de kleuren levendiger, maar is zwart ook echt zwart. Bij het tonen van zwart kunnen de individuele pixels namelijk worden uitgezet. Zo is zwart dus echt pikzwart. Vooral tijdens het spelen van horror-games kan dat de sfeer verhogen, omdat je simpelweg meer diepte en contrast krijgt.

Een vijand in de verte is net wat makkelijker te onderscheiden, en de verschillen tussen menu-elementen komen net wat duidelijker naar voren.

Van de levendigere kleuren profiteer je ook flink van als gamer. Een vijand in de verte is net wat makkelijker te onderscheiden, en de verschillen tussen menu-elementen komen net wat duidelijker naar voren. Ik ben zelf bijvoorbeeld lichtelijk kleurenblind, en merk daarin dat OLED-televisies van bijvoorbeeld Panasonic echt helpen.

OLED-televisies gaming Panasonic

Hogere refresh rate maakt het verschil

Ook de refresh rates van OLED-schermen is vele malen hoger. Duizend keer zo hoog, om precies te zijn: OLED-panelen maken een refresh rate van 0.001 ms mogelijk. Dat is duizend keer zo snel als de gemiddelde LED-televisie. Daardoor blijft het beeld scherp, ook als de strijd losbarst in je favoriete game. Bij een LED-televisie kan dat soms een wazig effect opleveren. Die paar millisecondes kunnen het verschil maken tussen een verloren potje en een euforische overwinning. Ook een mooie bonus: het levert een rustiger beeld op, waardoor je langer door kunt gamen zonder last van je ogen te krijgen.

Speel je vaak met je vrienden een lokale multiplayer, bijvoorbeeld Mario Kart of FIFA? Dan kan het lastig zijn om allemaal recht voor de televisie te zitten. In het geval van OLED-televisies hoeft dat niet langer een probleem te vormen. De schermtechnologie levert uitstekende kijkhoeken op. Zo blijft het beeld kleurrijk en haarscherp, ook als je verbannen bent naar een stoel aan de zijkant.

Pas op voor inputlag

Oké, het moge duidelijk zijn dat OLED-televisies vele voordelen bieden tijdens het gamen. Toch schuilt er een gevaar dat alsnog je speelervaring kan verpesten: lag. Het woord waar elke gamer voor vreest. Je wil dat je handelingen op je controller direct vertaald worden naar wat er op je scherm gebeurt. Helaas gebruiken moderne televisies, dus ook OLED-televisies, een hoop beeldverwerking. Daardoor duurt het iets langer voordat beelden op het scherm vertoond worden.

Daar merk je niks van, behalve als je echt serieus wilt gamen. Gelukkig bieden de nieuwe OLED-televisies van Panasonic een oplossing: een speciale game-modus. Daarbij wordt de beeldverwerking teruggeschroefd, waardoor de inputlag flink omlaag gaat. Uit tests blijkt dat de gemiddelde lag dan van 115 ms naar 26 ms gaat. Klein detail misschien, maar elke milliseconde telt als je bloedfanatiek het online slagveld betreedt.

Haal jij ook een 4K OLED-televisie in huis? Het is tijd om je game-ervaring naar een hoger niveau te tillen.

De Playstation 4 Pro en de Xbox One X ondersteunen allebei volledig 4K, dus de strijd is officieel losgebarsten. Check de nieuwe OLED-televisies van Panasonic voor meer informatie over de voordelen van OLED. Haal jij ook een 4K OLED-televisie in huis? Het is tijd om je game-ervaring naar een hoger niveau te tillen.

In samenwerking met Panasonic

Reageer op artikel:
Waarom OLED-televisies veel voordelen bieden tijdens het gamen
Sluiten