Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud 23 jan 2017

Dit papier kan tegen water én vuur

Het papier zoals wij dat kennen gaat al zo’n tweeduizend jaar mee. Een gouden uitvinding als je het ons vraagt. Echter vond een groep onderzoekers uit China het tijd voor een update.

Papier is verre van perfect. Zo kan een flesje water in je tas dat niet goed dicht is voor een hoop verwoesting zorgen. En dan hebben we het nog niet eens over brand gehad. Jouw vellen gaan dan in vlammen op. China zou China niet zijn als ze hier antwoorden op hadden:

Papier hier

De Chinese wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd paperassen te creëren die waterbestendig zijn én hitte tot tweehonderd graden Celsius kunnen weerstaan. Hoe? Nou, ze bestaan uit nanodraden van hydroxyapatiet in plaats van plantvezels. Hydroxyapatiet is een vorm van calcium dat je ook terugvindt in botten en tanden. Duh! ;)

De wetenschappers hopen dat dit nieuwe soort papier over drie jaar de markt kan betreden. Het zal in eerste instantie duurder zijn dan de traditionele variant, maar zal goedkoper worden met massa-productie. Wil je tot die tijd uitproberen hoe het is om op steen te schrijven? Dat kan met de stenen schriften van Rock Tools.

Reageer op artikel:
Dit papier kan tegen water én vuur
Sluiten