Daniel Koster
Daniel Koster 21 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Pas op en behoed je voor de gevaren van Airbnb

Airbnb gaat als een trein. Alles wat het bedrijf aanraakt lijkt in goud te veranderen. Zelfs hun eigen kantoren zijn door een ringetje te halen. Maar het gaat natuurlijk om de accommodaties die via het medium worden verhuurd. Zelf komt Airbnb regelmatig met toffe acties. Zo kon je overnachten in de IKEA of in een oud KLM vliegtuig. Ook de Nederlander verhuurt flink via de site. In Nederland worden zo’n 25.000 accommodaties verhuurd via Airbnb, waarvan alleen al tienduizend in Amsterdam. Daarom schreven onze goede vrienden van Manners een artikel over alle zaken die je op orde moet hebben om de gevaren van Airbnb te omzeilen. Je kunt je woning zo veilig verhuren. Een artikel waar je écht wat aan hebt en om die reden plaatsen ook wij ‘m:

De gevaren van Airbnb, ze zijn er echt!

Het verhuren van een privéwoning gebeurt op basis van vertrouwen. Met de eerder genoemde getallen in het achterhoofd is het een wonder dat het nog best vaak goed gaat. Anderzijds kun je een boek vullen met horrorverhalen. Van een woning die gebruikt wordt om allerlei vunzigheid uit te spoken tot huurders die nooit meer vertrekken en lastige verzekeringskwesties. Volgens Airbnb gaat het om een paar rotte appels. Zo heeft het bedrijf in de zomer van 2015 – er werden in die periode ruim zeventien miljoen accommodaties geboekt – ‘slechts’ driehonderd noodtelefoontjes ontvangen.

Het Airbnb kantoor

Wat zijn de valkuilen?

De gemiddelde opbrengsten van een Airbnb-accommodatie in Nederland zijn zo’n 199 euro per week, schrijft het AD. De moeite waard om risico’s voor te nemen? Indien je besluit om jouw casa te verhuren, denk dan aan de volgende gevaren van Airbnb:

Let op je verzekering!

Sluit een goede verzekering af. Hoewel verzekeraars steeds meer rekening houden met tijdelijke verhuur aan toeristen, wordt schade aan je woning of inboedel lang niet door alle firma’s gedekt. “Daarom moet je, voordat je Airbnb-gasten ontvangt, goed je polisvoorwaarden doornemen en bij vragen contact opnemen met je verzekeraar. Better safe than sorry”, aldus woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars tegen het NRC.

Let op de garantie

AirBNB biedt zelf ook een ‘Verhuurders Garantie’ aan (tot tachtigduizend euro). Dit is geen vervanger van een normale verzekering, schrijft het bedrijf op de website.

Deze toffe kubuswoningen zijn via Airbnb te koop en bevinden zich in Rotterdam

De jaarlijkse aangifte

Leuk hoor, al die extra knaken. Volgens de wet moet je bij tijdelijk verhuur echter zeventig procent van het ontvangen bedrag aangeven als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’ tijdens de jaarlijkse aangifte. Eventueel gemaakte kosten mag je van dit bedrag aftrekken. Een rekenvoorbeeld vind je op de altijd fijne website van de fiscus.

Denk aan de buren

Zorg voor duidelijke afspraken met de buren. Indien je gasten overlast veroorzaken, komen de autoriteiten gewoon bij jou aankloppen. Daar kun jij weinig aan doen en daarom behoort dit zeker tot de gevaren van Airbnb. Het reviewsysteem van Airbnb filtert de herriemakers er zo goed als mogelijk uit (een huurder/gast die een slechte review krijgt, kan lastiger nog een keer huren via Airbnb), maar de verhuurder blijft altijd verantwoordelijk voor overlast.

Vooral als je in een vereniging van eigenaren zit

Zit je in een vereniging van eigenaren (VvE), dan is het helemaal zaak om goede afspraken te maken met de buren. Als in de zogenoemde splitsingsakte van de VvE staat dat het verboden is om tijdelijk te verhuren, kan het gerechtelijk verboden worden.

Op zoek naar een zonnig stekje? Ook die vind je genoeg via Airbnb!

Lees je hypotheekvoorwaarden eerst goed na

Check je hypotheekvoorwaarden. Het tijdelijk verhuren van een koophuis wordt volgens Karin van der Pol, woordvoerder van ING, nauwelijks gecontroleerd. “Het mag officieel niet, maar we handhaven dit bijna nooit.” Juridisch sta je anderzijds nergens indien er problemen om de hoek komen kijken. Dit is één van de grootste gevaren van Airbnb natuurlijk. Mocht er iets fout gaan, dan wil je wel dat je hiervoor bent verzekerd!

Vergeet niet 6 procent BTW te vragen én afdragen

Verhuur je regelmatig via Airbnb, dan ben je volgens de fiscus een ondernemer en moet je zes procent btw vragen en afdragen. Dit gebeurt met regelmaat niet. De Belastingdienst heeft aangegeven meer te gaan controleren naar aanleiding van de enorme groei van Airbnb in Nederland. De Twee Kamer is as we speak bezig om registratie van tijdelijk verhuur verplicht te maken, waardoor het voor de belastingdienst een stuk gemakkelijker wordt om te controleren. Pro-tip: check welke regelgeving voor jou als ondernemer opgaat. Er zijn tientallen kortingen voor kleine ondernemers.

Check hoe het zit met de toeristenbelasting

Verhuur je een accommodatie in de hoofdstad, dan betaalt Airbnb de toeristenbelasting voor jou (waar de stad heel blij mee is uiteraard). Daarbuiten moet je het zelf afdragen. Hoe en wat verschilt per gemeenten. Check het wel, want de boetes zijn niet mals en behoren zeker tot één van de grotere gevaren van Airbnb.

Camptoo is trouwens een soort Airbnb op wielen!

Zo, nu heb je toch echt met alles rekening gehouden en de belangrijkste gevaren van Airbnb voorzien. Het verhuren van jouw crib via Airbnb kan een stuk veiliger gebeuren. Jij hebt in ieder geval je zaakjes op orde. Je weet natuurlijk nooit wie je in huis krijgt, maar over het algemeen zit dat wel snor. Succes en veel plezier met die keiharde knaken die op je bankrekening komen te staan natuurlijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Pas op en behoed je voor de gevaren van Airbnb
Sluiten