Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 25 jul 2018

Commercieel directeur Pathé over Dolby Cinema en Romcoms in 4DX

Onlangs werd in Pathé Scheveningen de nieuwe Dolby Cinema zaal geopend met een feestelijke voorvertoning van Ant-Man and the Wasp. Het is hiermee alweer de derde zaal in ons land die gebruikt maakt van deze techniek. Wij spraken Doron Kurz (Director Commerce van Pathé Nederland) en Youry (Bredewold Sr. Account Manager EMEA bij Dolby Cinemas) over Dolby Cinema en de andere manieren waarop bioscopen zich vandaag de dag blijven vernieuwen.

Pathé Dolby Cinema 4DX

“Allereerst gefeliciteerd met de opening van de nieuwe zaal en de hoge bezoekersaantallen…is dit het ultieme bewijs dat de bioscoop nog steeds in trek is vandaag de dag?

Doron: Ik denk van wel. Het gaat goed met Pathé en het gaat goed met de bioscoopbezoeken in het algemeen…wat we zien is dat de aandacht en investering die we steken in het verbeteren en het nóg mooier maken van de bioscoopervaring absoluut loont. Dat hebben we afgelopen week nog in Pathé de Kuip kunnen vieren toen we daar de honderdduizendste bezoeker hebben mogen verwelkomen. Dit hopen we straks ook hier in Den Haag te mogen beleven.

”Denkt u dat ook in deze periode, ondanks het mooie weer, mensen toch voor de bioscoop zullen kiezen in de plaats van het strand?”

Doron: In alle eerlijkheid denk ik dat de mooie zonnige periode van de afgelopen weken er waarschijnlijk wel voor gezorgd heeft dat sommige titels wat minder goed bezocht zijn. Toch zien we dat er nog steeds hoop mensen naar de bioscoop komen om wat verkoeling op te zoeken en natuurlijk een mooie film te beleven.

“Tot in hoeverre denken jullie dat de samenwerking met Dolby Cinema bijdraagt aan de toenemende bioscoopbezoeken?”

Doron: Ik denk dat dit zeker een belangrijke rol speelt. We zien ook dat er een steeds groter deel van onze bezoekers specifiek naar – zoals wij dat noemen – onze premium zalen gaan. Dolby Cinema is daar voor ons een hele belangrijke strategische partner in. Dat hebben we gezien in zowel Pathé de Kuip in Rotterdam als Pathé de Munt in Amsterdam. En we hopen het zo direct ook hier in onze derde Dolby Cinema zaal te mogen ervaren.

“Als jullie de Dolby Cinema beleving in een paar woorden zouden moeten omschrijven, hoe zouden jullie dat dan doen?”

Doron: Intense beelden, meeslepend geluid en innovatief design. Deze drie samen zorgen voor een hele bijzondere bioscoopervaring, misschien wel de beste die er op dit moment te beleven is.

Youry: We hebben er bij Dolby echt voor gekozen om ons niet alleen maar op de techniek te focussen. Natuurlijk zijn we een technologisch bedrijf, maar als je net een stap verder wilt gaan dan moet je echt wat nieuws toevoegen. In ons geval was dat design. We hebben hiervoor een aantal mensen van Apple ingehuurd en die hebben de zaal voor ons ontworpen, inclusief het unieke entree. Dit voegt wat ons betreft echt wat toe aan de beleving. Niet alleen het film kijken zelf, maar ook het stukje ervoor of erna en hoe je in de stoel zit.

”Dat mensen van tevoren al een beetje in de stemming komen dus?”

Ja inderdaad, maar ook het feit dat onze zalen bijvoorbeeld helemaal zwart zijn waardoor je jezelf nergens anders op kunt focussen dan de film. Bezoekers weten zo niet alleen te profiteren van een technologische voorsprong die ze waarschijnlijk thuis niet hebben, maar ook wat ze thuis moeilijk kunnen namaken. Want ja, wie gaat zijn hele huiskamer zwart schilderen en zo’n speciale entree bouwen?

“Komt er ooit nog een combinatie tussen Dolby Cinema en 4DX? Als dat haalbaar is?”

Youry: Haha, goede vraag. Dit hebben meer mensen zich afgevraagd. Het lijkt mij in ieder geval heel leuk. Ik zou graag een uitgebreider antwoord geven, maar moet me helaas een beetje op de vlakte houden. Ik zal het erop houden dat het mij een hele interessante combinatie lijkt.

“En hadden jullie verwacht dat 4DX zo’n succes zou worden?”

Doron: We hadden zeker verwacht dat het succesvol zou worden, maar het overtreft wel onze verwachtingen. Dus we zijn er heel gelukkig mee.

“Wat voor films passen volgens jullie bij 4DX en welke komen misschien beter tot hun recht in een Dolby Cinema zaal?”

Youri: Ik denk dat het vooral een kwestie van smaak is. De één zal de voorkeur hebben aan het bombastische van 4DX terwijl de ander eerder het rustige van Dolby Cinema zal waarderen. Ik denk dat het voordeel is van onze techniek is dat het genre film niet meer zoveel uitmaakt. Het niet alleen geschikt voor een select groepje techneuten maar voor iedere filmliefhebber.

Al zal een romantische komedie in 4DX voorlopig nog wel uitblijven, of niet?

Youri: Dat zou mij ook wel interessant lijken. Het leuke aan deze technieken is dat ze vrijwel bij iedere film wat kunnen toevoegen aan de ervaring. Daardoor zal men de komende jaren nog steeds massaal naar de bioscoop blijven komen.

Doron: Ons aanbod is heel erg breed. We vertonen bijvoorbeeld ook The Incredibles in Dolby Cinema. Daarbij is het format ook geschikt voor families en kan heel Nederland genieten van die mooie zalen.

“Het lijkt erop dat bioscoopbezoekers tegenwoordig niks meer tekortkomen. Wat voor vernieuwingen zouden er eigenlijk nog mogelijk zijn? Bioscoopfilms in virtual reality?”

Doron: Vanuit Pathé perspectief willen we onze premium voorstellingen graag voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. Dus dat is hetgeen waar we ons momenteel op focussen.

“Als jullie zelf naar de film gaan, voor welk format kiezen jullie dan? Ook 4DX?”

Youri: Dat ligt aan het genre. Ik kan als PR-praatje zeggen dat ik alleen voor Dolby Cinema zou kiezen, maar dat ga ik niet doen. Ik heb als echte Star Wars fan bijvoorbeeld The Last Jedi in alle formaten gezien. Ieder format gaf mij net weer een wat andere ervaring. Het zou mooi zijn als iedere Nederlander zo dacht, want dan konden we een hoop bioscopen erbij bouwen, maar ik ben waarschijnlijk een beetje gek op dat gebied. Gelukkig kan iedereen zelf het gewenste format kiezen. Ik vind zelf Dolby Cinema heel sterk met kleuren, dus een animatie is voor mij fantastisch in dat format. Al kan ik met ook voorstellen dat een nieuwe Fast and the Furious beter in 4DX tot zijn recht zou komen.

Doron: Er zijn soms ook films die juist erg geschikt zijn voor IMAX aangezien ze met een IMAX camera geschoten zijn. Het mooie aan Pathé is dat we de keuze kunnen bieden.

”In welk format zou de nieuwe Ant-Man het beste tot zijn recht komen?”

Youri: Ik heb hem nog alleen maar in Dolby Cinema gezien, dus ben een beetje bevooroordeeld. Het liefst zou ik pas een antwoord gegeven nadat ik hem ook in andere formats gezien heb, maar ik vind Dolby Cinema in ieder geval uitermate geschikt voor de film. Desondanks ben ik heel benieuwd hoe die het in andere formats zal uitpakken.

Hierbij willen we beide heren bedanken voor het interview. Wil jij deze vernieuwde formats een keer zelf uitproberen? Naast Ant-Man and the Wasp kun je binnenkort ook Mission: Impossible – Fallout (2 augustus), The Meg (9 augustus) en The Equalizer 2 (16 augustus) in Dolby Cinema aanschouwen. Lees ook ons verslag over 4DX.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Commercieel directeur Pathé over Dolby Cinema en Romcoms in 4DX
Sluiten