Waarom PayPal een goed alternatief is voor een creditcard

Tech Sabine Schults 14 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

De kans is groot dat je PayPal regelmatig voorbij ziet komen als je een online aankoop doet. Het is niet alleen een makkelijke manier om online te betalen, maar biedt ook tal van andere voordelen. Het betaalplatform maakt een creditcard zelfs praktisch overbodig. Hoe dat zit, leggen we je uit in dit artikel.

Lang niet iedereen wil een creditcard, bijvoorbeeld vanwege de kosten die eraan verbonden zijn. PayPal is in dat geval een handig gratis alternatief. Bovendien zijn er veel webshops waarbij je met het betaalplatform kan afrekenen. Hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn, lees je hieronder.

Hoe werkt PayPal?

Om de dienst te gebruiken, moet je een account aanmaken. Vervolgens koppel je jouw bankrekeningnummer(s) aan het betaalplatform. Bij een online betaling kies je in plaats van iDeal of een creditcard voor PayPal. Je hoeft vervolgens enkel in te loggen op je account. Kies de gekoppelde rekening die je wil gebruiken en de betaling is in no-time geslaagd.

Iedere keer als je een online betaling doet via PayPal, wordt het bedrag enkele dagen later afgeschreven van je gekoppelde bankrekening. Het is ook mogelijk om geld over te maken naar je PayPal-rekening. Bij betalingen wordt eerst dat saldo aangesproken. Het eventuele overige deel wordt van je bankrekening gehaald.

PayPal
De betalingsdienst. (Afbeelding: Unsplash/Muhammad Asyfaul)

Betalen met PayPal: de voordelen

Het is niet altijd mogelijk om online te betalen met je bankpas via iDeal. Als je een hotelkamer wil boeken of een online aankoop wil doen op een internationale site is de kans groot dat je bankpas niet ondersteund wordt. PayPal is dan vaak een mooie uitkomst. Je kan dus makkelijk én snel betalen op veel plekken waar dat met een bankpas niet lukt.

Doordat je verschillende bankpassen (en creditcards) kan toevoegen, betaal je eenvoudig vanaf je gewenste rekening. Daarnaast is het mogelijk om geld over te maken naar anderen of een betaalverzoek te sturen. Ook niet onbelangrijk: het gebruik van het betaalplatform is volledig gratis, zolang je niet in een vreemde valuta betaalt. Ook brengen sommige webshops transactiekosten in rekeningen als je via PayPal betaalt.

Een andere bonus is de aankoopbescherming. Als je een product niet ontvangt, beschadigd is, of niet voldoet aan de omschrijving, dan kan je via PayPal een geschil openen, zodat de verkoper een kans krijgt om het probleem op te lossen. Gebeurt dit niet of komen jullie er niet samen uit, dan kan je een claim indienen. Je krijgt het volledige aankoopbedrag dan vergoed.

Zijn er ook nadelen?

Hoewel kneiterveel webshops PayPal ondersteunen, zijn er ook een aantal waarbij dit niet het geval is. Het is dus geen betaalmethode die je letterlijk overal voor kan inschakelen. Ook moet je er rekening mee houden dat je sinds 2021 inactiviteitskosten betaalt wanneer je je account langer dan een jaar niet gebruikt. De kosten bedragen 12 euro (of wat je nog aan saldo hebt).

Omdat het enkele dagen duurt voordat PayPal de betaling afschrijft van je bankrekening, heb je mogelijk minder grip op je geldzaken. Wanneer je veel betalingen doet via het betaalplatform, zie je dat niet direct terug op je banksaldo. Wanneer het bedrag na enkele dagen wordt afgeschreven kan je dus zomaar van een koude kermis thuiskomen! Al is dat bij een creditcard natuurlijk ook het geval.

Apple Wallet op iPhone wordt na jaren niet goed benut in Nederland. Waarom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen