Ilona Braam
Ilona Braam Apps 22 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Paypal neemt nu ook percentage van terugbetalingen

Zoals we weten is Paypal back-in-the-day ooit opgericht door Elon Musk en (misschien wat minder bekend) Peter Thiel. Door de jaren heen is het betalingssysteem uitgegroeid tot een populair platform dat door behoorlijk wat shoppers en bedrijven wordt gebruikt. De vraag is echter hoe lang ze nog zo populair blijven.  Het bedrijf heeft namelijk bekendgemaakt vanaf nu ook een percentage in te houden bij terugbetalingen.

Betalen per transactie

Uiteraard moet Paypal ergens aan verdienen en wanneer je iets via de betalingsdienst koopt, moet het bedrijf waar je iets koopt een bedrag aan Paypal overdragen. Soms wordt (een gedeelte van) dat bedrag aan de klant doorberekend, zoals je bijvoorbeeld bij Thuisbezorgd ziet. Maar tot nu toe leed je er als klant niet onder als er iets mis was gegaan met je bestelling en je het geld van je aankoop terug kreeg. Het klinkt ook helemaal niet zo vreemd dat je hetzelfde bedrag dat je hebt betaald, weer op je rekening krijgt gestort als de koop toch niet doorgaat.

Paypal
Bron: ANP / Justin Sullivan (Afbeelding: ANP / Justin Sullivan)

Wijziging Paypal gebruikersovereenkomst

Maar daar gaat vanaf nu dus verandering in komen. In april kwam Paypal al aanzetten met een wijziging in hun gebruikersovereenkomst, waardoor kopers transactiekosten zouden moeten betalen voor geld dat ze teruggestort kregen. Uiteraard had deze wijziging veel ophef tot gevolg en uiteindelijk werd de verandering weer geschrapt. Paypal zet nu echter toch door en geeft aan dat ze hun beleid alleen veranderen als ze er zeker van zijn dat de veranderingen eerlijk zijn en in lijn met de waarde van de diensten die ze leveren.

Percentage inleveren

Uiteraard zal niet iedereen het ermee eens zijn en wederom is er behoorlijk wat ophef over de wijziging. Helaas lijkt het er deze keer op dat Paypal voet bij stuk houdt en dat je dus geld moet inleveren bij een terugbetaling. Hoeveel er wordt ingehouden, hangt af van het originele aankoopbedrag. Het bedrijf houdt namelijk zo’n 2,9 procent in plus een standaard laag bedrag. Dus als je bijvoorbeeld 1.000 euro terugkrijgt, gaat daar in ieder geval al 29 euro vanaf. En dat is best zuur.

Overstappen?

Paypal rekent er waarschijnlijk op dat ze dusdanig ingeburgerd zijn, dat bedrijven niet zullen overstappen op andere betalingsdiensten. Maar als het om geld gaat zijn doorgaans “all bets off”. En dat net wanneer de betalingsdienst Stripe de laatste tijd erg aan populariteit heeft gewonnen.

Ook Google is eerder dit jaar bezig geweest met zijn betalingssysteem, maar de techgigant had juist als doel om het gebruikers makkelijker te maken. Tegenwoordig kunnen we namelijk Google betalingsgegevens makkelijk synchroniseren over al onze apparaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
Paypal neemt nu ook percentage van terugbetalingen
Sluiten