Ilona Braam
Ilona Braam Elektrische auto's 22 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze twee vrachtwagens hebben samen maar één chauffeur nodig

Hoewel er behoorlijk wat projecten zijn met betrekking tot zelfrijdende voertuigen, lijkt het er niet op dat we binnenkort al opgepikt worden door chauffeurloze auto’s en dat niemand meer een rijbewijs nodig heeft. Maar terwijl de auto industrie worstelt met sensoren en camera’s, heeft het bedrijf Peloton Technology iets anders bedacht om autonome voertuigen wat sneller op de weg te krijgen. Onlangs presenteerden ze tijdens het Automated Vehicles Symposium in Orlando een systeem waarbij twee vrachtwagens samen op pad gaan en maar één van de vrachtwagens een menselijke chauffeur nodig heeft.

Geautomatiseerd volgen

Peloton noemt het systeem “geautomatiseerd volgen” en dat beschrijft eigenlijk al meteen wat het doet. De twee vrachtwagens zijn met elkaar verbonden via gespecialiseerde software en de achterste vrachtwagen doet als het ware de voorste na. In de voorste vrachtwagen zit een chauffeur, die voordoet wat er moet gebeuren op de weg. De tweede vrachtwagen rijdt zo’n anderhalve kilometer achter de voorste en heeft dus niemand zitten in de bestuurdersstoel.

zelfrijdende vrachtwagen peloton

Autonome vrachtwagen naar Level 4

Het systeem is vergelijkbaar met iets dat Peloton al eerder had, maar dan een stuk uitgebreider. In het verleden werkten ze al met een soort volgsysteem, maar dan op Level 1 met betrekking tot de autonomie van de vrachtwagen. Hierbij zat er in de tweede vrachtwagen ook een bestuurder die nog wel zijn handen op het stuur moest houden. Remmen en gas geven gebeurde echter automatisch. Bij het nieuwe systeem gaan we naar autonomie Level 4 en het is dan ook een hele stap vooruit.

Meer mogelijkheden

Peloton CEO Dr. Josh Switkes vertelt in een gesprek met Mashable dat met hun systeem autonome voertuigen een stuk meer aankunnen dan doorgaans het geval is. De voertuigen zouden meer omstandigheden aankunnen, daar waar veel autonome auto’s bijvoorbeeld alleen op bepaalde wegen en onder bepaalde omstandigheden goed zouden functioneren. Vaak is er altijd nog een menselijke bestuurder nodig om mogelijk in te kunnen grijpen.

Maar hoe dan ook is het uiteindelijk toch de bedoeling dat auto’s en andere voertuigen helemaal zelf gaan rondrijden. Onlangs laaiden de geruchten weer op met betrekking tot Apple en zelfrijdende auto’s. Apple heeft namelijk het Amerikaanse bedrijf Drive.ai opgekocht, dat zich al een tijdje bezighoudt met (je raadt het al) zelfrijdende auto’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mashable

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze twee vrachtwagens hebben samen maar één chauffeur nodig
Sluiten