Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 14 aug 2019

Onderzoekers creëren kunstmatig knipperend oog (en dit zou je ermee kunnen)

Tegenwoordig bestaat een groot deel van ons leven uit het staren naar allerlei verschillende schermen. Dat doen we voor ons werk, om te studeren en aan het einde van de dag ook om ons te vermaken. Eén van de nadelen van al dat staren is dat je er soms droge ogen van krijgt. En af en toe droge ogen valt te overzien, maar wat je niet wilt is het droge ogen syndroom ontwikkelen. Al helemaal aangezien de medicijnen voor dit syndroom nogal schaars zijn. Onderzoekers aan de Pennsylvania School of Engineering hebben echter een “oog op een chip” gecreëerd om het ontwikkelen van medicijnen te bevorderen.

Droge ogen syndroom

Bij het droge ogen syndroom maken je ogen standaard te weinig vloeistof aan, waardoor je (zoals de naam al aangeeft) constant droge ogen hebt. Niet alleen voelt dat vervelend aan, maar dat zou je ogen uiteindelijk nog meer kunnen beschadigen. Mensen met het syndroom moeten daarom ook constant aan de slag met oogdruppels.

Penn eye-on-a-chip kunstmatig oog
Bron: Penn Engineering

Gekweekt oog op een chip

Penn ingenieurs viel het op dat er in Amerika belachelijk weinig medicijnen voor het syndroom zijn met FDA-goedkeuring. Er zouden namelijk maar twee zijn en dat komt deels omdat een oog nogal lastig is om na te maken voor het testen van nieuwe medicatie. En inderdaad besloten ze daarom aan de slag te gaan met hun zogenaamde eye-on-a-chip. Deze bestaat uit een 3D-geprinte poreuze basis in de vorm van contactlens, waarop oogcellen zijn gekweekt. De cellen van de cornea zijn hierbij geel gekleurd, terwijl het bindvlies (het witte gedeelte van het oog) rood is gemaakt.

Knipperend gelatine ooglid

Er is zelfs ook een knipperend ooglid van de partij, bestaande uit gelatine die mechanisch over het oog wordt bewogen en een blauwe vloeistof over het gekweekte oog verspreidt. Met dit kunstmatige oog zou het een stuk makkelijker moeten worden om medicijnen te testen voor het droge ogen syndroom. Met hun eye-on-a-chip hebben de Penn ingenieurs een proof-of-concept geleverd en Penn studente Jeongyun Seo geeft aan dat het oog mogelijk in de toekomst ook voor andere applicaties ingezet zou kunnen worden, zoals het testen van contactlenzen of voorbereiden van operaties.

Een andere spannende ontwikkeling voor je ogen is deze unieke contactlens. Hiermee zou je in realtime kunnen inzoomen op de wereld als je bijvoorbeeld even die kleine lettertjes op dat etiket beter wilt bekijken.

Medium

Reageer op artikel:
Onderzoekers creëren kunstmatig knipperend oog (en dit zou je ermee kunnen)
Sluiten