Perfectionisme groot gevaar voor je mentale gezondheid, maar waarom?

Wetenschap Sam Dille 7 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

We willen allemaal wel eens ergens heel goed in zijn. Of dat nou op werk is, bij familie of in je vriendengroep. Maar als je te streng op jezelf bent, neig je naar perfectionisme. En dat kan je mentale gezondheid flink in de weg zitten.

Een extreem gevolg van perfectionisme is een burn-out. Je bent dan overprikkeld en kan bijna niets meer doen. Perfectionisten blijken hier extra gevoelig voor te zijn, maar hoe zit dat eigenlijk? Hoofdonderzoeker professor Gordon Parker vertelde meer over de mentale gezondheid van perfectionisten aan Scientas.nl.

Hoe ontstaat een burn-out?

Je kan een burn-out oplopen door de combinatie van verschillende factoren zoals: een lange periodes van stress, emotionele uitputting en problemen op werk. Die ontwikkeling zie je ook terug in de hersenen. Volgens Gordon Parker reageert het zenuwstelsel normaal gesproken op verschillende prikkels, waardoor er tijdelijk een stressreactie ontstaat.

Maar bij een burn-out is die reactie blijvend. Het zenuwstelsel wordt overbelast en is minder actief, waardoor de groei van nieuwe zenuwcellen wordt verstoord. Sommige hersengebieden en de connectie ertussen worden zelfs minder. En dat heeft grote gevolgen voor de mentale gezondheid.

Je druk maken over het klimaat blijkt slecht voor... het klimaat?
Stressen! (Afbeelding: Pexels/ANTONI SHKRABA production)

De klachten bij een burn-out gaan daarom verder dan alleen vermoeidheid. Mensen die lijden aan een burn-out hebben meestal ook cognitieve problemen, waaronder concentratieproblemen en een slecht geheugen. Bovendien voelen ze zich een stuk minder verbonden met vrienden en familie.

Waarom loopt de mentale gezondheid van perfectionisten in gevaar?

Volgens Parker zijn perfectionisten vaak echte ‘droom-werknemers’. Ze komen al hun beloftes na en leveren goed werk af. Maar een burn-out ligt op de loer, want perfectionisten stellen meestal te hoge en daarom onrealistische doelen. Die zijn bijna altijd onhaalbaar.

Perfectionisten staan altijd aan, maken veel uren en hebben vaak moeite om rust te nemen. Ondanks hun harde werk zijn ze nooit tevreden. Ze leggen namelijk vaak de schuld bij zichzelf in plaats van bij anderen als er iets misgaat. Al deze factoren bij elkaar leiden tot een grotere kans op een slechte mentale gezondheid of een burn-out.

Wat kun je doen tegen een burn-out?

Gordon Parker weet heel veel van burn-outs, want hij doet al jaren onderzoek naar het fenomeen. Op basis van zijn kennis, heeft hij een aantal ideeën opgesteld over hoe je een burn-out  voorkomt. Allereerst is het belangrijk dat je jouw eigen patronen leert herkennen. Op die manier kun je makkelijker voorspellen wanneer het mentaal minder goed gaat.

sporten oordopjes workout
Sporten met oordopjes (Afbeelding: Andrea Piacquadio / Pexels)

Parker heeft ook een aantal praktische tips. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé en ga het gesprek aan met je werkgever als het teveel wordt. Loop je al rond met een burn-out, dan is het ontzettend belangrijk dat je zoveel mogelijk ontstresst. Ga bijvoorbeeld sporten, yoga’en of mediteren. En onthoud: neem kleine stapjes en stel niet te hoge doelen aan je mentale gezondheid. Alles komt goed als je er maar de tijd voor neemt.

5 dagelijkse bezigheden die stiekem al meetellen voor je workout

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen