Jelle van Es
Jelle van Es Gaming 16 sep 2017

Gaming WANT: PES 2018 Review – Sterke gameplay, matige modi

Er was een tijd dat je als gamer echt een lastige keuze moest maken. Was je een FIFA- of PES-gamer? Vandaag de dag is die keuze makkelijker. FIFA is de game die iedereen speelt en qua mogelijkheden die bovenhand heeft. En dan heb je PES, met PES 2018 als nieuwste deel. Het roepen dat PES 2018 fantastisch speelt, is dan ook waarschijnlijk voor een groot deel tegen dovemansoren gericht.

En dat is oprecht jammer. PES 2018 verdient een groter publiek, maar lukt dat publiek maar niet te overtuigen. Het probleem zit dan ook een klein beetje bij uitgever Konami zelf. Kijk, als je de game speelt en ziet hoe lekker het speelt, dan ben je overtuigt. Maar als je dat niet hebt gedaan en naar de feiten op papier moet kijken, dan zie je dat PES 2018 belangrijke licenties mist en qua gamemodi het af moet leggen tegen het geweld dat FIFA te bieden heeft.

PES 2018

Zo mist de Duitse competitie, op een paar teams na. Zul je in de Spaanse en Engelse competitie een hoop teams onder een andere naam terugvinden en mist de game iets extra’s zoals The Journey dat vorig jaar met FIFA deed. PES 2018 heeft wel een modus waar je een eigen personage kunt maken en daarmee een carrière begint, maar diepgang, variatie en medespelers die de bal op je afspelen. En de Master League-modus is ook niet meer zo interessant als dat het ooit was. Daarmee is PES 2018 een game met kanttekeningen, die je zeker mee moet nemen in je besluit om hem in huis te halen of niet. Het zijn echter de onderstaande punten die de game echt de moeite waard maken.

PES 2018 komt met aanvallen om van te dromen

Als je mij vraagt wat het sterkste punt van PES 2018 is, dan is het de manier waarop je de vrijheid hebt om aanvallen op te bouwen. PES 2018 loopt heerlijk vloeiend en je merkt dat jouw medespelers doen wat ze moeten doen. Backs gaan mee de aanval in als dat nodig is, je spits zoekt vaak de vrijheid op waarna je een steekpass kunt geven en wanneer er sprake is van een afvallende bal is, dan staan je middenvelders vaak klaar om van een afstand de bal op doel te schieten. Elke aanval is weer anders en dat zorgt er voor dat de game heel erg lang leuk is.

Spelers zien er goed uit

Omdat het oog ook wat wilt, is het goed om te constateren dat spelers in PES 2018 er goed uitzien. Daarbij is wel duidelijk een verschil te merken tussen de belangrijke en de iets minder belangrijke spelers. Kijk, bij een club als Barcelona en Arsenal kun je er van uitgaan dat alles er goed uitziet. En zelfs bij Ajax zijn de grote mannen zoals Dolberg, Ziyech en Schone goed nagemaakt. De ietwat minder bekende spelers, internationaal dan, zoals Kluivert zijn duidelijk minder goed nagemaakt. Maar als je vooral met topspelers wilt gaan spelen, dan is het gewoon tof om te zien hoe goed iedereen oogt. Bijkomend voordeel is dat PES 2018 gebruik maakt van betere animaties, waardoor alles ook nog eens soepeler over het veld gaat.

PES 2018

MyClub is de moeite waard

Eerlijk is eerlijk, PES 2018 is geen rijkdom als je bekijkt hoeveel modi er zijn. Toch is er één modus die echt de moeite waard is en dat is MyClub. Kort door de bocht is dit PES 2018’s antwoord op de Ultimate Team-modus in FIFA. Het grote verschil zit hem echter in de manier waarop je spelers aantrekt. Dat gaat niet via kaarten, maar via scouts. Via die scouts kom je in een soort van loterij terecht en moet je een ronddraaiende ballenparade stopzetten. Als het je dan lukt om er een zwarte bal uit te pakken (de beste spelers), dan is het heel spannend om te zien welke speler je precies hebt. Door deze vorm van onzekerheid, zul je in de praktijk merken dat iedere tegenstander net iets anders speelt en je dus ook andere tactieken moet gebruiken.

Coöperatieve gameplay

Als jij er van houdt om samen met vrienden te gamen en het dan op te nemen tegen anderen, dan is het goed om te weten dat PES 2018 het mogelijk maakt om heel wat modi samen met vrienden te spelen in een coöperatieve stand. Nu is dat op zich niet heel bijzonder, meerdere sportgames geven die mogelijkheid.. Het verschil zit hem er in dat in de modus alles wordt bijgehouden wat welke speler doet. Dat betekent dat je aan het einde van de wedstrijd kunt zien wie van jouw vrienden het meest loyaal is en het beste overspeelt en wie te lang met de bal blijft dribbelen.

PES 2018

PES 2018 is nu verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Check ook onze review van Destiny 2, of lees wat modders met Super Mario 64 hebben gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Gaming WANT: PES 2018 Review – Sterke gameplay, matige modi
Sluiten