Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 22 maart 2018

Zelfs Albert Einstein zou trots zijn op deze pi-fiets

Pi, je kent het wel. Dat getal dat begint met 3,141592 en vervolgens oneindig doorgaat. Het is ook het getal dat je blijkbaar overal in de natuur maar blijft tegenkomen. Een heel bijzonder getal dus en het is dan ook geen wonder dat het zijn eigen dag heeft om te vieren. Jaarlijks vieren vele nerds en wiskundigen Pi day op 14 maart en om de speciale dag te eren bedachten Martijn Koomen en Tadas Maksimovas de Pi Bike. Op 14 maart is het toevallig ook de verjaardag van Einstein en wie is er nou beter geschikt om op z’n fiets te rijden op Pi day dan de theoretisch natuurkundige.

Van illustratie tot volledig werkende fiets

Zoals je zou verwachten van een Pi Bike, heeft het frame van de fiets de vorm van het bijbehorende symbool π. De mannen begonnen aan het project, nadat ze geïnspireerd raakten door een illustratie van de Maleisische designer Yau Hoong. Vol goede moed gingen ze de uitdaging aan om de tekening om te toveren tot een volledig werkende fiets.

Pi Bike
Pi Bike

Schetsen, aanpassen en gieten

Het maken van de fiets bleek behoorlijk lastig en eerst werd de vorm van het frame geschetst. Daarna werd de vorm verder aangepast en getest met schaalmodellen van karton en multiplex. Toen de perfecte vorm eenmaal was gevonden moesten er mallen worden gemaakt om modellen van hars te maken. Voor de uiteindelijke versie moesten als laatste opnieuw mallen worden gemaakt om een frame te voorschijn te toveren van koolstofvezel.

Pi Bike

Pi-fiets ook comfortabel?

Of het ook een comfortabele fiets is, blijft natuurlijk wel de vraag. Het frame is aan de bovenkant vrij recht om de π-vorm na te bootsen, maar dat zorgt er wel voor dat je vrij vlak over de fiets heen moet hangen. Daarnaast ziet het zadel er ook niet echt lekker zacht uit. Aan de andere kant is het natuurlijk een briljante fiets om op rond te rijden. Verdiep je dan wel eerst even in het bijzondere getal, zodat je goed voorbereid bent op voorbijgangers met prangende vragen.

Niet alleen wiskundigen hebben een bepaalde liefde voor het woordje pi, maar ook fans van de microcomputer Raspberry Pi. Onlangs was het ook feest voor Raspberry Pi fanaten, want het nieuwe model is er en komt met een belangrijke upgrade.

Tadas Maksimovas

Reageer op artikel:
Zelfs Albert Einstein zou trots zijn op deze pi-fiets
Sluiten