Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 1 okt 2017

Deze oplader kan je toestel echt draadloos opladen

Hoewel je steeds meer smartphones en andere apparaten draadloos kunt opladen, is het eigenlijk niet echt draadloos opladen wat je doet. Je toestel moet nog altijd op een op soort matje liggen en deze moet redelijk groot zijn als je tegelijkertijd ook je tablet wilt opladen. Op het moment is er nog geen draadloze oplader op de markt, waarbij je gewoon echt draadloos kunt opladen via de lucht. Daar gaat de startup Pi echter binnenkort verandering in brengen.

Echt draadloos opladen door manipulatie magnetische velden

Pi heeft namelijk een manier bedacht om de magnetische velden, waarmee je toestel via de matjes wordt opgeladen, om te vormen en van hoek te doen veranderen. Op deze manier bevinden deze velden zich rondom de oplader, waardoor je toestel draadloos opgeladen kan worden als hij zich maar binnen een bepaalde straal van de oplader bevindt. In het geval van de Pi oplader is dat 30 cm, maar volgens Lixin Shi van Pi, zou het theoretisch gezien mogelijk moeten zijn om in de toekomst deze straal te vergroten. Dan zouden wellicht ook grotere apparaten zoals laptops opgeladen kunnen worden.

Pi draadloze oplader

Vier toestellen tegelijkertijd full-power opladen

De Pi oplader zelf ziet eruit als een soort lampenkap en werd tijdens TechCrunch Disrupt uitgebreid gedemonstreerd. Zolang een toestel zich maximaal 30 cm vanaf de oplader bevond, werd hij opgeladen. Het maakte hierbij niet uit onder welke hoek hij werd gehouden of dat hij telkens werd bewogen. Volgens de makers kun je maximaal vier toestellen tegelijkertijd opladen op volle snelheid. Als je meer apparaten toevoegt, gaat het opladen een stukje langzamer. Als je toestel geen draadloos opladen ondersteunt komt Pi ook met een speciale case. Maar als je al toestel al met Qi opladers werkt, heb je deze niet nodig.

Pi uiteindelijk in slimme speakers?

In eerste instantie zal de oplader als standalone apparaat worden verkocht. Er wordt echter gekeken naar mogelijkheden om met andere bedrijven samen te werken en de technologie in meerdere producten te verwerken. Zo zullen we in de toekomst misschien draadloos kunnen opladen in de buurt van slimme speakers, zoals Echo, Google Home en de HomePod. Deze zijn hier natuurlijk ideaal voor, omdat ze toch al het middelpunt van je huis zijn.

Draadloze oplader alvast reserveren

De prijs van de Pi oplader is nog niet bekend, maar volgens de makers zal het in ieder geval onder de 170 euro blijven. Via de website kun je al een exemplaar reserveren. Wanneer we de draadloze oplader ook daadwerkelijk in de winkel kunnen verwachten, wordt helaas niet aangegeven.

Als we dan eindelijk draadloos kunnen opladen, blijft nog de vraag: moet je je toestel nou wel of niet ‘s avonds opladen? De meningen zijn verdeeld. Het zou namelijk wel of niet slecht kunnen zijn voor je batterij.

PiEngadget

Reageer op artikel:
Deze oplader kan je toestel echt draadloos opladen
Sluiten