Kevin Eyken
Kevin Eyken Tech 10 aug 2017

Column: piraterij, het wapen tegen loze streamingdiensten

Disney heeft aangekondigd dat zij hun content van Netflix halen. Waarom? Omdat ze – net zoals iedereen en zijn moeder – een eigen streamingdienst beginnen. Slecht nieuws voor Netflix-kijkers, maar er is een gedegen oplossing: piraterij.

De term ‘piraterij’ heeft een slechte connotatie, en het is geheel logisch dat dit de omschrijving is van het onrechtmatig kopiëren van data. Het is immers een vorm van diefstal, al is het uiteraard niet zo zwart-wit. Maar tegenwoordig is er een vrij duidelijke narratief rondom deze kwestie: Netflix = goed, piraterij = slecht. En hoewel Netflix absoluut een stap in de goede richting is, durf ik met zekerheid te zeggen dat het succes van de streamingdienst voor een groot deel gebaseerd is op ‘bij gebrek aan beter’.

Want het is natuurlijk te gek voor woorden dat er gratis diensten zijn die praktisch net zo goed presteren als betaalde diensten, en vervolgens nog meer content leveren. Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat het probleem ligt bij tv- en distributierechten.

”En zoals slechte ouders betaamt, luisteren zenders en netwerken niet goed naar hun kroost.”

Het is een machtsspel tussen netwerken en zenders, maar dat is (heel bot gezegd) niet mijn probleem. Ik heb echt de absolute schurft aan exclusiviteit; ik snap dat het een wapen is, maar het gaat ten koste van de consument, dus ik geloof gewoon niet dat dit een houdbaar model is.

Netflix eerste binge

Wat zenders en netwerken nu doen, is wat slechte ouders doen na een echtscheiding: kinderen proberen te overtuigen met mooie cadeautjes, in de hoop dat kinderen de correlatie tussen ‘leuk’ en ‘papa’ of ‘mama’ maken. De mogelijke gevolgen – zoals de interne verwarring van liefde en materialisme – worden terzijde gelegd, want papa/mama moet winnen. Wat werkelijk het beste is voor het kind, is op dat moment minder belangrijk.

”Werkelijk, BREIN is de grootste tijd- en geldverspilling sinds het ‘Nationale Dweilen Met De Kraan Open’ fonds.”

En zoals slechte ouders betaamt, luisteren zenders en netwerken niet goed naar hun kroost. Ze horen wat de consument wil, maar geven een verdraaide versie hiervan als soelaas voor het feit dat ze niet kunnen bieden wat wij werkelijk willen. Disney snapt dat mensen enthousiast worden van hun merken en consumenten geven aan dat ze meer willen… dus richten ze een eigen platform op waar je al hun shit kunt zien, want dat wilde je toch?

Nee, iedereen wil namelijk een streamingdienst waar je al je favoriete series kunt kijken, en niemand vindt het leuk om allerlei diensten en afzonderlijke pakketten af te nemen. De oplossing hiervoor is niet eenvoudig, dat beweer ik niet, maar de eeuwige strijd om exclusiviteit die nog altijd woedt, charmeert of overtuigt mij (als consument) ook niet.

Daarom is piraterij zo belangrijk, want het is een manier voor consumenten om alsnog te krijgen wat ze willen, ongeacht de invloed van mediadistributie en alle belanghebbende partijen. Consumenten
zijn heus wel bereid om te betalen voor content, iedereen snapt dat niets gratis is en dat er een rekening is die uiteindelijk betaald moet worden. Maar het huidige verdienmodel is simpelweg kut en de ontwikkeling op dit gebied lijkt niet vooruit te branden.

Ja, er zijn meer streamingdiensten dan ooit, maar dit is meer een verplaatsing van het medium en het betaalmoment, want het exclusiviteitsprobleem blijft onopgelost.

Het helpt echter niet dat grote studio’s en distributiepartijen nog steeds investeren in consumentonvriendelijke praktijken zoals Stichting BREIN. Werkelijk, BREIN is de grootste tijd- en geldverspilling sinds het ‘Nationale Dweilen Met De Kraan Open’ fonds.

Iedereen die meent verstand te hebben van technologie mag zijn nerdbrevet inleveren als je denkt dat BREIN enige vorm van winst oplevert of een maatschappelijk nut dient. Dat doet het niet. Het is een belachelijke stichting die per direct het museum in moet om zijn rechtmatige plek naast de dinosauriërs in te nemen. BREIN is voor piraterij wat de gemiddelde 45-jarige nieuwslezer is voor de uitspraak van de term cyber crime: een hilarische ‘poging tot…’

”Een nieuwe technologie die al onze levens verbetert, mag geen vorm van exclusiviteit kennen, want we hebben er immers allemaal baat bij.”

Ik ben blij dat het een incapabele stichting is, want wat zij doen is schadelijk voor consumenten en de ontwikkeling van digitale mediadistributie. De consument heeft specifieke wensen, en deze wensen vereisen een verandering in het huidige medialandschap. Copyrightwetten, uitzendrechten, downloadwetten, netneutraliteit; allemaal onderwerpen die één richting op moeten werken, namelijk het ondersteunen van de bevolking.

Ik beweer echter niet dat het een wetteloos Wilde Westen moet worden, want plagiaat kan ook zeer schadelijk zijn, maar alle ontwikkeling moet zich richten tot een groter geheel.

films downloaden

Een nieuwe technologie die al onze levens verbetert, mag geen vorm van exclusiviteit kennen, want we hebben er immers allemaal baat bij. Maar het mag echter ook niet zo zijn dat uitvinders in kwestie geen vermogen hebben om een volgende uitvinding te pogen. We willen niet de winst van de uitvinder afpakken, maar we willen het product ook niet exclusief maken. Dat is een belangrijke kwestie waar over gediscussieerd en gesproken moet worden. Simpelweg de consument aan de kant drukken ten behoeve van een marginale stijging in winst, is geen oplossing voor de lange termijn.

Dus voel je absoluut niet schuldig wanneer je media consumeert op een manier die Stichting BREIN niet goedkeurt. Voel je niet schuldig wanneer Disney-content van Netflix verdwijnt en je deze toch binnen weet te hengelen zonder te lappen voor hun kanaal. Dergelijke partijen staan ontwikkeling en vooruitgang in de weg. De enige manier om bedrijven te overtuigen dat ze moeten werken aan een betere oplossing, is door de huidige positie van luxe te verzwakken, zoals bij de muziekindustrie is gebeurd.

Het is misschien niet leuk, maar mainstream media is toe aan een flinke update, en laten we alsjeblieft niet wachten tot de grote distributiepartijen hier zelf mee komen.

Reageer op artikel:
Column: piraterij, het wapen tegen loze streamingdiensten
Sluiten