Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 17 mei 2019

Nieuwe baas, nieuwe toekomst: gaat Pixar eindelijk weer voor creativiteit?

Pixar is wat animatiestudios betreft het grote voorbeeld. Ogenschijnlijk oneindige creativiteit en technologische innovatie leidden in de afgelopen decennia tot talloze pareltjes. Toch lijkt de studio het onder Disney de laatste tijd iets te vaak op safe te spelen.

Pixar, waar is de originaliteit gebleven?

Sinds 2016 heeft Pixar vijf nieuwe films uitgebracht, waarbij we Toy Story 4 voor het gemak alvast meetellen. Van die vijf films is er maar eentje een origineel verhaal. Dan hebben we het natuurlijk over Coco, de muzikale film over een Mexicaans jongetje.

De rest? Allemaal sequels of spin-offs van eerdere titels. Finding Dory, Incredibles 2, Cars 3 en Toy Story 4. Allemaal sequels van bestaande franchises. En begrijp ons niet verkeerd, stuk voor stuk waren het financiële successen. Behalve misschien Cars 3 zou je ze ook stuk voor stuk kunnen bestempelen als ‘goede films’.

Toch bekruipt veel fans het gevoel dat Pixar zijn creatieve drive een beetje kwijt is geraakt. Temidden een industrie vol uiterst commerciële en zielloze producties en uitgemolken franchise was Pixar juist altijd een frisse wind. Natuurlijk ligt de focus grotendeels op merchandise, maar bovenal waren het altijd originele en verrassende films.

Nieuwe baas, nieuwe toekomst

Gelukkig is er goed nieuws. Bronnen van het doorgaans zeer goed ingelichte The Hollywood Reporter schetsen een mooi toekomstbeeld. De animatiestudio gaat na het ontslaan van medeoprichter John Lasseter wegens seksueel wangedrag weer vol frisse moed de toekomst tegemoet.

Volgens de bronnen, die bekend zijn met de plannen van Pixar of er zelfs werken, gaat de studio na Toy Story 4 volledig en alleen focussen op originele projecten. Geen sequels dus. Dat is de weg die de nieuwe baas van de studio in wilt slaan. Dan hebben we het natuurlijk over Pete Doctor, regisseur van de originele Toy Story, Inside Out, Wall-E en andere toppers.

“Hij is echt op zoek naar nieuwe stemmen en laadt echt de ontwikkelingspool op”, zei producent Mark Nielsen. “Het zijn allemaal originele films vanaf nu.”

Pete Doctor Pixar
Pete Doctor

In 2020 komt Onward uit, een nieuwe film van de regisseur van Monsters University. Op de geen-sequels regel is overigens wel een uitzondering, soort van: voor Disney+ wordt er een opvolger voor de Monsters-serie ontwikkeld. Maar goed, dat is een uitzondering die dus niet naar de bioscoop komt.

Verder ziet de nieuwe toekomst van Pixar er weer heerlijk creatief en origineel uit, onder nieuw leiderschap. Wij hebben er zin in!

?Check ook: 10 Anime voor beginners: deze series en films moet je gezien hebben

THR

Reageer op artikel:
Nieuwe baas, nieuwe toekomst: gaat Pixar eindelijk weer voor creativiteit?
Sluiten