Chinese censuur slaat toe: populaire corona-game verwijderd

De game ‘Plague Inc‘ is verwijderd van de Chinese Appstore van Apple. Een ontwikkelaar meldt dat dat nodig was omdat de autoriteiten vonden dat er illegale content opstond. Door de uitbraak van het coronavirus was de app erg populair.

Plague Inc is een strategiespel waarbij je met je eigen ziekte de wereldbevolking moet zien uit te roeien. De game werd net zoals allerlei games en films een manier om op lollige manier met het virus om te gaan.

Plague is populair

De app is niet alleen in China populair. In verschillende andere landen doet de app het ook goed vanwege de wereldwijde impact van het coronavirus.

“De situatie is totaal uit de hand gelopen,” aldus de Engelse ontwikkelaar van het spel. De makers van het spel begrijpen de beslissing van de Chinese overheid en hopen tot een oplossing te komen.

Censuur rond het coronavirus

Apple en de autoriteiten hebben nog geen officiële reactie gegeven. China heeft strenge regels als het gaat om games, films en muziek. Zodra een productie de socialistische waarden schaadt, wordt ze gecensureerd. Games moeten daarom eerst een licentie zien te bemachtigen voordat ze uitgebracht mogen worden.

De censuur is afgelopen weken toegenomen in China vanwege het coronavirus. Op de Chinese variant van WhatsApp, WeChat, zijn er al chatgroepen en podcasts afgesloten. Ook zijn er posts op social media verwijderd door de overheid.

“De game is er vanaf gehaald omdat het gevoelig ligt met de uitbraak van de ziekte COVID-19,” aldus Daniel Ahmad, analist bij game-onderzoeksbureau Niko Partners. COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

plague inc coronavirus
De game Plague Inc (Afbeelding: Ndemic Creations) (Afbeelding: Ndemic Creations

Fake news als aanleiding?

Hij voegt eraan toe dat de opgelegde censuur te maken kan hebben met een nieuwe feature van het spel. Daarmee kan je namelijk fake news verspreiden over het virus.

Nu kun je dus zowel niet meer virtuele ziektes verspreiden als fake news. De game was inmiddels al door meer dan 2 miljoen Chinese iOS gebruikers geïnstalleerd.

Reageer op artikel:
Chinese censuur slaat toe: populaire corona-game verwijderd
Sluiten