Plan van Nederlandse student om plastic uit de oceaan te vissen is haalbaar!

In verschillende gedeeltes van de wereldoceanen zijn enorme velden drijvend plastic ontstaan. Deze zijn niet alleen slecht omdat zeedieren het plastic opeten, maar na verloop van tijd laat het plastic ook giftige stoffen los in het water. De Nederlandse student Boyan Slat bedacht een manier om een groot gedeelte van de troep uit het water te filteren, door grote fuiken in het water te plaatsen. Check hieronder zijn TEDx-presentatie, waarin hij het idee voor het eerst uit de doeken deed:

De ‘plastic soep’ ontstaat op plekken waar zeestromen in het rond draaien (daarom ontstaan deze grote velden en blijven ze min of meer stationair). Slat bedacht een systeem met zéér lang armen die het plastic opvangen, terwijl de stroming van het zeewater ervoor zorgt dat er steeds nieuw materiaal wordt aangevoerd. Het plan werd aanvankelijk bejubeld, maar al snel werden de oceaanfilters ook bekritiseerd.

Slat presenteerde deze week een onderzoek waaruit blijkt dat het project werkt én economisch gezien levensvatbaar is. Volgens Slat kunnen de platformen in tien jaar de helft van al het plastic uit de oceanen vissen. Op gezette tijden (eens per anderhalve maand) moet een groot schip dan het verzamelde plastic afvoeren.

Boyan-2
 
Het plan klinkt fantastisch, maar volgens Slat is het niet de definitieve oplossing voor de ‘plastic soep’. Het belangrijkste is dat er in de toekomst überhaupt minder afval in het water terechtkomt. Om het project van de grond te krijgen is The Ocean Cleanup een crowdfund-actie begonnen. Op deze site vind je meer informatie over het project!

Project-2
 
We kregen de tip voor The Ocean Cleanup van verschillende WANT-lezers, bedankt allemaal!

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Plan van Nederlandse student om plastic uit de oceaan te vissen is haalbaar!
Sluiten