Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 6 nov 2020

Planeet bewijst dat de hel bestaat: 3.000 graden en vol met lava-oceanen

Hoe ziet de hel eruit? Misschien zoals exo-planeet K2-141b. Op de planeet is het 3.000 graden en zijn er zeeën van lava.

Langzaamaan leren we steeds meer planeten in het heelal kennen. Hoewel we nog nooit verder dan de maan zijn gekomen hebben we een prima idee hoe ze eruitzien. Nee, niet vanwege sciencefictionfilms maar door wetenschappers die door middel van telescopen een kijkje kunnen nemen in de ruimte.

Planeet K2-141b met een lavazee

Uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society beschrijven wetenschappers van de McGill University hoe K2-141b eruit moet zien. Volgens hen is de planeet ongeveer even groot als de Aarde. Maar in plaats van groen met een blauwe zee, ziet het eruit als een planeet die zo in Star Wars zou kunnen voorkomen. Het bestaat namelijk uit rotsen en zeeën vol met lava.

Mocht dat je alsnog niet afschrikken om er naartoe te willen, dan is er nog een probleempje. Het regent er namelijk gesteente en er zijn windsnelheden van supersonische snelheid. Dus ja, vergeet het maar!

Hebben we je nog niet overtuigt? We hebben het nog geen eens over de temperatuur gehad. Aan de donkere kant van de planeet kan die zakken tot -200 graden terwijl de kant die richting de ster staat rond de 3.000 graden is.

Ook overeenkomsten met de Aarde

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten met de Aarde. Alle planeten met gesteente starten op ongeveer dezelfde manier. Lava koelt af waardoor er een vaste oppervlakte komt. Eentje als deze laat dan ook weer leren over hoe de Aarde zich heeft gevormd. Ondanks dat er dus geen leven mogelijk is, is deze planeet een mooie ontdekking door de wetenschappers. Bovendien geeft deze planeet ook een beeld over hoe andere zonnestelsels zijn ontstaan. We blijven dus doorleren.

Reageer op artikel:
Planeet bewijst dat de hel bestaat: 3.000 graden en vol met lava-oceanen
Sluiten