Onderzoekers op Cambridge ontdekken mega-aarde: dit moet je weten

Een tweede aarde waar de mens met een schone lei kan beginnen: hoe tof klinkt dat? Dat idee zou technisch gezien werkelijkheid kunnen worden met de K2-18b. De planeet zou door zijn atmosfeer bewoonbaar zijn voor de mens.

Afgelopen jaar hadden wetenschappers al waterdamp op de exoplaneet ontdekt. Omdat de planeet aan de grote kant was, werd er getwijfeld of hij wel bewoonbaar was. Nu heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat planeten als de K2-18b wel degelijk bewoonbaar kunnen zijn. De onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge hebben met behulp van de massa, de radius en de atmosfeer van de planeet dat kunnen aantonen.

Flinke reis

Wie hoopt op deze planeet zijn vakantie te kunnen vieren, komt van een koude kermis thuis. K2-18b is namelijk ongeveer 124 lichtjaar van de aarde verwijderd. Dat betekent dat licht, met een snelheid van 300.000 kilometer per seconde, er 124 jaar over doet om van de aarde bij de planeet aan te komen.

Toch is dat jammer, want de planeet is meer dan acht keer zo groot als de aarde. Had K2-18b om de hoek gelegen, dan waren mogelijk problemen als overpopulatie en klimaatverandering een stuk sneller opgelost.

water planeet
Vloeibaar water is essentieel (Afbeelding: Pexels / Sourav Mishra)

Het belang van water

“Er is al eerder waterdamp in de atmosfeer van verschillende exoplaneten ontdekt. Maar zelfs als de planeet een leefbare temperatuur heeft, hoeft dat niet te betekenen dat de oppervlakte ook bewoonbaar is,” aldus Nikku Madhusdhan, leider van het onderzoeksteam. “Om te voorspellen of een planeet bewoonbaar is, is het belangrijk om een totaalplaatje ervan te kunnen maken. Essentieel daarbij is, is of er vloeibaar water onder de atmosfeer aanwezig is of kan bestaan.”

Het is niet de eerste keer dat er een ‘tweede aarde’ wordt ontdekt. Al eerder dit jaar ontdekte NASA de TOI 700 d. Helaas is ook die planeet met een afstand van 100 lichtjaar moeilijk bereikbaar. Wie weet dat onze nakomelingen op een dag deze planeten vol mogelijkheden kunnen verkennen.

Reageer op artikel:
Onderzoekers op Cambridge ontdekken mega-aarde: dit moet je weten
Sluiten