Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 15 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Planeten die volledig uit diamanten bestaan: de kosmos zit er vol mee

Het heelal schittert als we ’s avonds naar de sterren kijken. Het lijken wel diamanten! Nou ja, misschien zijn het ze zelfs wel.

De aarde is een prachtige planeet. Er zitten veel grondstoffen in de grond waarvan we jarenlang hebben kunnen profiteren: brandstoffen als olie en gas, metalen als goud en platina en zelfs edelstenen zoals diamanten en smaragden. Toch zijn al die stoffen niet alleen op onze planeten te vinden. De kosmos zit er namelijk vol mee.

Diamanten zijn voor altijd

Hoe zeldzamer het product op aarde, des te duurder het is om aan te schaffen. Het is een van de redenen waarom goud en diamanten zo ontzettend waardevol zijn. Toch kan het wellicht in de verre toekomst veel goedkoper worden om een edelsteen aan te schaffen. Deze zijn namelijk ook op genoeg andere planeten, blijkt uit onderzoek. Volgens wetenschappers van de Universiteiten van Chicago en Arizona zijn er zelfs planeten die bezaaid zijn met diamanten. Zij publiceerden hun onderzoek in The Planetary Science Journal.

Volgens de onderzoekers zijn er kansen dat er planeten zijn die lijken op een massieve diamant. Dit komt door de sterren (oftewel zon) waar ze omheen draaien. Als dat er een is die rijk is aan koolstof, zijn de planeten zelf waarschijnlijk van dezelfde stof gemaakt. Koolstof is een belangrijk onderdeel van een diamant.

De juiste omstansigheden

Er is echter ook nog een andere stof nodig om diamant te vormen: water. Waarschijnlijk zijn er behalve de aarde nog een hoop andere planeten waar het te vinden is. Daarnaast is er ook nog zwaartekracht nodig om diamanten te creëren. Met die drie onderdelen moet het mogelijk zijn om de edelsteen te maken. De koolstof moet in een omgeving zijn waar extreme druk is en waar het warm is.

De planeten die als het ware een enorme diamant zijn, zijn echter niet leefbaar. Dat kom door de hoge concentratie koolstof. Ze zijn door de stoffen natuurlijk wel interessant. Het ontdekken van de planeten zorgt er in ieder geval voor dat we het heelal weer een klein beetje beter begrijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Planeten die volledig uit diamanten bestaan: de kosmos zit er vol mee
Sluiten