Waarom het planten van meer bomen eigenlijk helemaal niet zo goed is

Wetenschap Sam Dille 23 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Over de hele wereld zijn campagnes voor het planten van bomen een populaire en eenvoudige manier geworden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Maar het planten van nieuwe bomen is in sommige gevallen juist gevaarlijk.

Jennifer Skene, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar slecht geplande herbebossings-campagnes. Volgens Skene lijken ze op het eerste oog onschuldig, maar is het niets meer dan een dekmantel om boskapping elders te rechtvaardigen. Ze publiceerde haar bevindingen in het NRDC.

Waarom denken we dat het bomen van planten werkt?

Het idee dat we ons een weg uit de klimaatverandering kunnen planten, bestaat al sinds 1976. Natuurkundige Freeman Dyson suggereerde in een paper dat we door het planten van genoeg bomen het CO2-overschot kunnen absorberen. Zelfs toen al erkende Dyson echter dat alleen nieuwe bomen planten waarschijnlijk niet nuttig genoeg is om klimaatverandering tegen te gaan. De enige langetermijnoplossing voor een dreigende klimaatcatastrofe is volgens Dyson het stoppen van fossiele brandstoffen verbranden. Maar het idee om bomen te gebruiken als een magische CO2-spons bleef rondhangen in de samenleving.

Carbon 1 MK II foto
Hoge bomen vangen veel wind (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

En bij dat idee kwam ook veel wetenschappelijk bewijs. In 2019 concludeerde ecoloog Thomas Crowther en zijn team dat het planten van nieuwe bomen het meest effectieve hulpmiddel is tegen klimaatverandering. De onderzoekers brachten in kaart waar bomen kunnen groeien en in welke dichtheden. Ze concludeerden dat het planten van meer dan een half biljoen bomen een aanzienlijk deel van het wereldwijde koolstof overschot zou kunnen compenseren. Volgens NASA zou dat een vermindering zijn van ongeveer 25 procent van de huidige koolstofniveaus.

Zo groen is het eigenlijk niet…

Veel wetenschappers maakten zich al snel zorgen over de analyse. Verschillende groepen experts gaven hun mening en beweerden dat het onderzoek de capaciteit van bomen voor koolstofopslag verkeerd heeft berekend. Volgens een groep wetenschappers overschatte de studie het potentieel van bladgroenkorrels om koolstof te absorberen. Crowther en zijn team erkenden uiteindelijk een grote foutmarge en trokken hun conclusie in.

De bijzondere ontdekking die we na 101 jaar nog steeds niet helemaal snappen

Het overschatten van de klimaatvoordelen van het planten van bomen kan echte oplossingen voor klimaatverandering belemmeren. Bomen alleen kunnen de effecten van het verbranden van fossiele brandstoffen niet tenietdoen. Compensatie is geen vervanging voor het verminderen van onze uitstoot van broeikasgassen. De enige oplossing voor dat probleem is het veranderen van ons eigen gedrag. Bovendien is er weinig monitoring en onderhoud tijden boomplantprojecten. Als bomen niet op het juiste moment op de juiste plaats worden geplant en verzorgd, sterven ze en absorberen ze helemaal geen koolstof. Je kunt klimaatverandering dus niet wegplanten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen