Sam Dille
Sam Dille Space 13 dec 2020

Mysterieuze plasmabellen benauwen de melkweg: reden tot zorgen?

Er is weer een nieuwe angstaanjagende ontdekking gedaan in de Melkweg. Ons sterrenstelsel wordt namelijk geteisterd door meerdere plasmabellen. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Onze Melkweg heeft ons met een nieuw mysterie opgescheept. Astronomen hebben namelijk een paar enorme plasmabellen opgespoord, die boven en onder de Melkweg uitstrekken en röntgenstralen uitzenden. Deze plasmabellen zijn waarschijnlijk ontstaan door een buitengewone reactie in het centrum van de Melkweg.

Röntgentelescoop

Andrea Merloni, van het Max Plank Institute for Extraterrestrial Physics in Duitsland, heeft samen met collega’s deze plasmabellen gevonden. Hierbij gebruikten ze de eROSITA röntgentelescoop. De foto’s die eROSITA van de hemel heeft gemaakt onthulden gigantische gasbollen, die zich meer dan 45.000 lichtjaar boven en onder de Melkweg bevinden. Ter illustratie: de doorsnede van de Melkweg is ongeveer 105.000 lichtjaar.

Een schematische weergave van de plasmabellen (Afbeelding: MPE)

Astronomen hebben deze plasmabellen al wel ontdekt, maar hadden niet een röntgentelescoop die gevoelig genoeg was om dit volledig waar te nemen. “Omdat ze het object maar eenzijdig konden waarnemen, hadden mensen veel moeite met erachter komen wat ze waren en waar ze vandaan kwamen”, zegt Merloni. “Nu zien we eindelijk de zuidelijke bubbel, dus een groot deel van dit mysterie is nu opgelost.”

Volgens Merloni is het met deze nieuwe waarnemingen vrijwel zeker dat de plasmabubbels afkomstig zijn uit het centrum van de Melkweg. Het is echter nog steeds niet duidelijk waarom de zuidelijke bubbel verder weg lijkt te staan dan de noordelijke bubbel.

De plasmabellen komen uit een gigantisch zwart gat

De plasmabellen zijn waarschijnlijk gevormd toen er plasma in een gigantisch zwart gat viel. Hierdoor kwam er een buitengewone energiestoot vrij die door een de gasachtige halo rond het melkwegstelsel raasde. Vervolg onderzoek over deze mysterieuze bellen zal helaas nog zes jaar op zich laten wachten. Tegen die tijd zullen we antwoord krijgen op al onze vragen. En dus ook of het gevaarlijk is.

Zwart gat

Dat gigantische zwarte gat vormt overigens een groter gevaar dan eerder gedacht. Uit onderzoek van Japanse astronomen is namelijk gebleken dat dit zwarte gat dichter bij de aarde is dan we eerst dachten. Lees hier alles over deze onheilspellende ontdekking.

Reageer op artikel:
Mysterieuze plasmabellen benauwen de melkweg: reden tot zorgen?
Sluiten