Ilona Braam
Ilona Braam Duurzaamheid 28 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Plastic is passee, op naar rietjes van algen?

Het kan inmiddels niemand meer zijn ontgaan dat we met z’n alleen een groot plastic probleem hebben. Vooral wegwerpplastic dat niet vergaat is de grote boosdoener en we hebben al een tijdje verschillende eilanden van plastic in de oceaan drijven. Zowel overheden als bedrijven proberen hier iets aan te doen en vanaf 2021 zou wegwerpplastic in de EU zelfs verbannen worden. Ook industrieel ontwerpster Margarita Talep heeft zich over het probleem gebogen en inmiddels heeft ze een verrassend alternatief gevonden: algen.

Onverwoestbaar materiaal voor wegwerpverpakkingen

Wegwerpverpakkingen zijn vooral waar het probleem zit en dat is ook precies waar Talep zich op heeft gericht. Ze geeft aan dat ze zich stoort aan de overvloed aan plastic wegwerpverpakkingen en er nu iets aan wil doen. De designer zou vooral bezorgd zijn over het feit dat er alleen maar onverwoestbaar materiaal wordt gebruikt voor verpakkingen die juist snel worden weggegooid. Dat was het begin van haar eigen vorm van biologisch afbreekbaar plastic.

Plastic = algen, water en groenteschillen

Het algen-plastic wordt gemaakt van onder andere het polymeer agar, dat door het koken van rode algen wordt verkregen. Verder wordt er water toegevoegd en om wat kleur toe te voegen worden groente- en fruitschillen gebruikt.  Het mengsel wordt verhit tot 80 graden en vervolgens in een mal gegoten. Als het eenmaal is afgekoeld tot 20 graden hoeft het alleen nog maar gedroogd te worden en de verpakking is klaar. We moeten zeggen dat het er op de foto’s in ieder geval echt uitziet als plastic.

plastic algen Margarita Talep

Na twee maanden afgebroken

De versie die Talep heeft ontwikkeld zou vooral geschikt zijn voor droog voedsel. Het mengsel zou echter aangepast kunnen worden voor ander gebruik door te spelen met de verhoudingen. Hierdoor zou plastic met allerlei verschillende soorten karakteristieken gemaakt kunnen worden van flexibel tot erg stevig. Aangezien het biologisch afbreekbaar is, wil je natuurlijk niet dat het vergaat terwijl je eieren er bijvoorbeeld nog in zitten. Dat zou echter geen probleem zijn. In de zomer zou het materiaal na ongeveer twee maanden uit elkaar vallen, terwijl dat in de winter drie tot vier maanden zou duren.

Een ander initiatief om het plastic probleem aan te pakken, focust zich in het bijzonder op waterflesjes. Om ervoor te zorgen dat er gewoonweg geen flesjes meer nodig zijn, bedacht Skipping Rocks Lab eetbare bolletjes water.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Froot

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Plastic is passee, op naar rietjes van algen?
Sluiten