Plastic recyclen? In Kuala Lumpur krijg je een klomp goud voor je petfles

Plastic is een steeds groter wordend probleem. Het toenemende consumptiepatroon overal ter wereld zorgt voor een berg met afval waar je bang van wordt. Een positieve (en noodzakelijke) gevolg hiervan is dat er steeds meer grootschalige en kleinschalige initiatieven ontstaan die plastic recyclen mogelijk maken. Een bedrijf uit Kuala Lumpur heeft wel een hele originele manier gevonden om plastic te recyclen: ze maken er goud van.

”Turn plastic into gold”

Het bedrijf HelloGold uit Kuala Lumpur en KLEAN, een bedrijf dat snoepautomaten ontwikkelt, heeft een heel bijzondere variant op de bekende ‘snoepautomaat’ onthult. Het apparaat keert namelijk een klompje goud ter waarde van 10 Maleisische cent uit (dit staat ongeveer gelijk aan twee eurocent), in ruil voor een plasticfles of een blikje.

Er bestaat al automaten, bijvoorbeeld in de VS en in Duitsland, die in ruil voor lege blikjes of petflessen geld of waardebonnen geven. Een automaat dat echt goud uitgeeft als motivatie om te recyclen bestond echter nog niet. Een goede motivatie om te starten met recyclen, right?!

plastic recyclen

Plastic recyclen en sparen tegelijkertijd

In veel Zuidoost-Aziatische landen is het sparen van goud aantrekkelijk. Daar speelt HelloGold goed op in. Dit automaat maakt het sparen van goud erg laagdrempelig en betaalbaar voor iedereen die plastic in handen heeft. Dat is dus iedereen.

Het enige dat moet doen om goud te krijgen is je lege flesjes en blikjes in te leveren bij het automaat. Als mensen de machine willen gebruiken dan moeten ze echter wel eerst de app van HelloGold downloaden en een account aanmaken.

In deze app kunnen ze vervolgens hun verdiensten bijhouden in de digitale portemonnee die er op te vinden is. Via de bijbehorende HelloGold-app kunnen gebruikers hun goud opslaan, kopen, en ook verkopen.

plastic recyclen

Een gouden toekomst voor Kuala Lumpur en Maleisi├ź?

Er zullen 40 apparaten in Klang Valley in Kuala Lumpur worden ge├»nstalleerd in de maand juli, en nog eens 500 apparaten door de rest van Maleisi├ź. Het plan is om na de installatie van deze apparaten ook apparaten in andere landen te installeren waar het recyclen van plastic niet goed op gang komt.

plastic recyclen

Plastic recyclen kan op verschillende manieren laagdrempeliger en aantrekkelijker worden gemaakt. Meer lezen over duurzame ontwikkeling? Check dan hier waarom duurzaamheid niet genoeg is.

Reageer op artikel:
Plastic recyclen? In Kuala Lumpur krijg je een klomp goud voor je petfles
Sluiten