Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 19 apr 2018

Het is tijd voor de volgende stap van vinyl: HD Vinyl

Als je een platenspeler hebt, nog een oude of één van de nieuwe garde, is het fijn om  af en toe wat platen op te zetten voor dat oude nostalgische geluid. De krassen door je tracks en het telkens moeten omdraaien van de vinylplaat nemen je weer terug naar de tijden van weleer. Binnenkort zou daar echter verandering in kunnen komen. Het Oostenrijkse bedrijf Rebeat Innovation is namelijk van plan om de oude vinylplaten mee te nemen naar de moderne tijd, zodat ze HD kwaliteit audio leveren.

Platen met 40 procent langere speeltijd

De vraag is natuurlijk of je dan nog wel dat vintage gevoel krijgt en dan niet liever gewoon je Spotify lijst opzet. Maar het idee is leuk en voor wie nog vasthoudt aan de oude platenspeler is het natuurlijk geweldig. Met lasers zal de analoge audio informatie omgezet worden in een digitale 3D map van de muziek, waarna het met licht op de platen wordt overgebracht.

Volgens Pitchfork zou dit er kant zorgen voor een 40 procent langere speeltijd en zou de kwaliteit een stuk beter worden. Daarnaast zouden er ook geen chemicaliën meer nodig zijn bij de productie.

platenspeler

Nog niet binnenkort in de winkel

Als je al enthousiast begint te worden, moeten we je helaas nog even teleurstellen. Het ziet er niet naar uit dat we binnenkort al kunnen genieten van high-definition platen.

Rebeat is namelijk nog bezig met het aankopen van de benodigde apparatuur. Onlangs heeft het bedrijf 4,8 miljoen dollar weten te vergaren van investeerders, waarvan 600.000 dollar wordt gebruikt om het benodigde lasersysteem te kopen. Deze zou mogelijk pas in juli verscheept worden. Daarnaast heeft Rebeat ook nog vijf fabrieken nodig om de platen te produceren.

platen

Geen nieuwe platenspeler nodig

Het plan in om in oktober een paar test platen klaar te hebben voor de Making Vinyl conferentie in Detroit. Naar verwachting zouden we dan volgend jaar eindelijk naar de winkel kunnen om HD platen op te halen. Als je al een platenspeler hebt, hoef je gelukkig geen nieuwe aan te schaffen. De moderne platen zouden namelijk gewoon op je oude speler draaien.

Je kunt natuurlijk wel gaan voor een nieuwe platenspeler, want er zijn tegenwoordig behoorlijk wat interessante modellen. Zo ziet deze platenspeler eruit alsof het uit de toekomst afkomstig is en komt het zelfs met een saffieren naald. Je moet er wel wat voor over hebben, want hij is duurder dan de gemiddelde auto.

Engadget

Reageer op artikel:
Het is tijd voor de volgende stap van vinyl: HD Vinyl
Sluiten