PlayStation 4 gepresenteerd, alleen zonder PlayStation 4

Yes, de PlayStation 4 is gisteren in New York gepresenteerd en moet rond de feestdagen in de winkels liggen. Toch was er enige teleurstelling op onze gezichten te zien, want Sony heeft de PlayStation 4 niet getoond. Alleen de nieuwe DualShock 4 controller werd in beeld gebracht. Een bijzonder event dus, een product presenteren zonder het product te laten zien. Wel werd er uitgebreid over de veelbelovende functies, specs en games gesproken. Benieuwd? Lees dan verder.

De PlayStation 4 beschikt over een x86-64 AMD Jaguar CPU, 8GB DDR5 werkgeheugen (PS3 heeft 512MB aan werkgeheugen) en een nieuwe generatie AMD Radeon grafische kaart. Meer is er niet over de grafische kaart verteld. Verder heeft-ie o.a. een ingebouwde harde schijf (opslagruimte onbekend) en een Blu-Ray speler en ondersteund de console USB 3.0, Wifi, HDMI, optische audio-ouput en Bluetooth 2.1. De PS4 beschikt tevens over de functie dat wanneer je de powerknop indrukt, de console niet uitgaat, maar op standby gaat. Hierdoor kun je gewoon weer verder gamen, wanneer je console weer aanzet.

DualShock 4 controller

Het enige stukje hardware wat dus bekend is gemaakt is de DualShock 4 controller. De controller lijkt een beetje op de huidige DualShock 3, alleen heeft-ie een touchpad aan de voorkant. De start- en selectknop komen hiermee te vervallen. Verder zit er een shareknop op en heeft-ie een lichtgevende sensor die samenwerkt met een aparte balk, de PlayStation 4 Eye, die bij de televisie geplaatst moet worden. Hierdoor weet de PS4 exact waar de controller zich bevindt, hoe de controller beweegt en kan-ie diepte herkennen. Zie het als een antwoord op de Xbox Kinect. Als laatst zit er ook een stereo headset-poort in.

PlayStation 4 Eye

Social

Met de shareknop op de controller is het mogelijk om video’s van een gamesessie te maken en vervolgens te delen via Ustream. Zo kunnen vrienden vanaf andere locaties meekijken, zonder zelf deel te nemen aan de game. Tevens werkt Sony hard aan de mogelijkheid dat spelers de controle van een game over kunnen nemen van vrienden.

PlayStation Cloud

Sony’s overname van het cloudbedrijf Gaikai zorgt ervoor dat er een PlayStation Cloud is ontstaan. Hierin is het mogelijk om games te streamen. Daardoor kun je bijvoorbeeld gratis demo’s spelen, voordat je de hele titel download. Dankzij de cloud is het ook mogelijk om tijdens het downloaden van de game, de game al te spelen. Ook is het mogelijk om oude games (PS1-, PS2- en PS3-games) te streamen. Deze games kunnen alleen niet via de Blu-Ray speler of harddisk gespeeld worden.

Remote Play

Net als de PS3 ondersteunt de PS4 ook Remote Play. Het is dus mogelijk om games te streamen naar de PS Vita en deze vervolgens te gebruiken als controller. Zie het als gamen met een tweede scherm, net zoals bij de Nintendo Wii U. Het blijft alleen niet bij de Vita, want Sony is bezig met de ontwikkeling van een PlayStation-app voor Android en iOS. Hierdoor wordt het mogelijk om je smartphone of tablet als tweede scherm te gebruiken. Slim, want zo’n extra Wii U-controller heb je daardoor niet nodig. Er is niet gerefereerd naar een Windows Phone 8-app, wat toch vreemd is aangezien Windows Phone 8 flink aan het groeien is.

Games

Tijdens de lancering werden er al aardig wat games getoond. Denk aan titels als DriveClub, Watch Dogs, Infamous: Second Son, KillZone: Shadowfall, The Witness, Square Enix, Deep Down en Knack. Verder is er een nieuwe Final Fantasy in de maak. Check hieronder de trailers van de PS4-games.

Het blijft een vreemde gedachte dat Sony de PlayStation 4 niet heeft getoond, maar goed ook Sony moet Buzz creëren. Het blijven spannende tijden voor de gameconsoles, aangezien de concurrentie moordend is. Wij kijken in ieder geval uit naar het moment waarop we de eerste games kunnen uitproberen.

Reageer op artikel:
PlayStation 4 gepresenteerd, alleen zonder PlayStation 4
Sluiten