Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Gaming 23 september 2019

Sony onthult: PlayStation 5 zal minder energie verspillen dan PS4

Sony komt binnenkort met de nieuwe PlayStation 5. Deze gameconsole is zo ontworpen dat hij niet alleen voldoet aan de behoeften van iedere fanatieke gamer, maar hij is ook milieuvriendelijker doordat hij minder energie verbruikt. De CEO van Sony Interactive Entertainment, Jim Ryan, liet weten dat hij net als andere leiders in de gaming-industrie aanwezig zal zijn tijdens de United Nation Climate Summit van deze week. Tijdens die summit zullen deze leiders de ”Playing for the Planet” alliantie ondertekenen, en zo hun steentje bijdragen aan klimaatverandering.

PlayStation 5 lijkt een stuk groener te worden dan verwacht

Het klinkt misschien wat idealistisch, maar het is een stap in de goede richting van Sony. De PlayStation 5 zal substantieel minder energie verbruiken dan de PlayStation 4. Dat bracht PlayStation naar buiten in hun blog.

Het verminderde energieverbruik zal in werking treden wanneer de next-generation console de zogenaamde Rest Mode, de slaapstand, heeft ingeschakeld. Die heeft volgens Ryan een verbruik van ongeveer 0.5W. Dat is inderdaad erg weinig. Al helemaal als we dit vergelijken met de PlatStation 4, die in deze modus ongeveer 10W, het twintigvoudige, verbruikt.

Het lijkt er op dat de energiebesparende instellingen niet standaard is, maar een functie die je kunt inschakelen. Deze energiebesparing gaat in het specifiek over wanneer de console in slaapstand is. Hoeveel minder energie de PS5 (of hoe hij ook zal worden genoemd) verbruikt tijdens het gamen is nog niet bekend. De verwachting is dat ook dat verbruik omlaag is gebracht.

Netflix installeren op je PlayStation 4
Voorlopig gamen we nog op de PlayStation 4 (Afbeelding: Fabian Albert)

Een beetje sceptisch, maar ook zeker optimistisch

We noemden het al even idealistisch, maar toch is het teruggebrachte energieverbruik van de PS5 een goede verbetering en een voorbeeld voor game-industrie. Zo schreef Ryan dat als een miljoen gebruikers deze functie inschakelen, er net zo veel energie bespaart wordt als duizend huizen in de VS gemiddeld verbruiken. Als de energiebesparende-instelling geen standaard instelling is dan zal het effect van de nieuwe feature echter minder groot zijn.

Benieuwd naar meer onthulde details over de PlayStation 5? Lees er hier meer over.

Reageer op artikel:
Sony onthult: PlayStation 5 zal minder energie verspillen dan PS4
Sluiten